Santana: Corazón - Live From Mexico CD/DVD (2014)

santana.jpg

Kiadó:
RCA Records/ Sony Music

Honlapok:
www.santana.com
facebook.com/carlossantana

Előrebocsátom, hogy ez nem kritika lesz, hanem reklám... Igen, ez itt a reklám helye, nem a kritikáé, mert Santana 2013 decemberében rögzített, de tavaly megjelent koncertje egészen fantasztikus, sőt katartikus élmény, és nem csak a latin zene szerelmeseinek! Santana mindig is ügyesen zsonglőrködött a különböző stílusok, műfajok között, itt is elképesztően színes kavalkádját vonultatja föl a latin, jazz, rock, pop, reggae stb. ezerféle árnyalatának.

A sok kamerás fényképezés és a hangmérnöki munka pazar, a hazai közönség lelkes, a zenészek (nevük légió) mesterien, összeszokva játszanak, ráadásul végig fülig érő vigyorral a fizimiskájukon. Ez az egész DVD-re jellemző különben, valami egészen magával ragadó jókedv árad az egész produkcióból. Talán meglepő módon nem is annyira a gitárosoknak, hanem elsősorban az ütős hangszerek szerelmeseinek ajánlom a koncertet: a dobos mellett két ultra jó perkusszionista gondoskodik arról, hogy a legfűszeresebb latin ritmusok ragadják magukkal és kényszerítsék vad tánclépésekre még a legfalábúbb hallgatót is. Nem mellesleg Cindy Blackman, Santana felesége is olyan dobszólót kanyarint a koncert közepére, hogy csak lestem.

A dalok összeállítása olyan, amilyen. A két és háromnegyed órás előadásba próbáltak beleszorítani mindent, amit csak lehetett, de egy ekkora életműből lehetetlen úgy válogatni, hogy minden beleférjen. Természetesen szóhoz jutnak a klasszikusok (a Black Magic Woman, Gypsy Queen, Oye Como Va triumvirátus lenyűgöző!), de az új slágerek sem maradtak ki. Érdekes, hogy a masszív sikereket begyűjtő "Supernatural" (1999) és "Shaman" (2002) albumok csúnyán alul vannak reprezentálva, de ezt én nem bánom annyira, a "Corazón" (2014) ugyanis éppen azzal nyerte el a tetszésem, hogy nem az USA pop előadóira összpontosított, hanem a Santana stílusához jobban illeszkedő közép- és dél-amerikai ("hispán") sztárokra, akik közül itt föl is vonulnak egy csomóan: Elan Atias, Chocquibtown, Lila Downs, Gloria Estefan, Juanes, Miguel, Fher Olvera (Mana), Niña Pastori, Samuel Rosa (Skank), Cindy Blackman Santana, Salvador Santana, Romeo Santos, Soledad, and Diego Torres.

Az már eldőlt, hogy lagzim nem lesz, de ha lenne (tegyük föl a lehetetlent), akkor biztosan nem a "Nézését, meg a járását" szólna (na, az "A füredi Anna-bálon sem!), hanem valami ilyesmi, ha kell, DVD-ről!!! Amennyiben hamarabb hozzám kerül ez a kiadvány, jó eséllyel még a 2014-es toplistára is fölkerült volna.

Tartuffe

Címkék: dvd