Japan Live Sessions 1986 (Jeff Beck/Lukather/Santana) - DVD

japan_session.jpgJelen írásom a besorolás szerint "DVD ajánló", de miért borzoljam a kedélyeket, mit ajánlgassak fölöslegesen egy olyan DVD-t, ami meglehetősen nehezen beszerezhető? Én is csak teljesen véletlen jutottam hozzá, egy garázsban tárolt, korábban felvásárolt hagyatékban turkálva. Legyen ez érdekesség inkább és értékes kordokumentum, ami szerencsére a Youtube-on elérhető, ha a beágyazott linkre kattintotok. Ráadásul a  bootleg-kiállítású DVD (ami amúgy nem az, hivatalos kiadvány) ránézésre totál félrevezető, hiszen a borítóról az egyik főszereplő lemaradt, a hátsó borítón is csak "guest"-ként szerepel, holott ő nyitja két saját dallal (Primera Invasion/Black Magic Woman) a koncertet, Jeff és Luke pedig a koncerthez képest jó 30 évvel később készült fotókkal szerepel.

Ha valaki itt "guest", az mindenképpen a kb. húszas éveinek végén járó Lukather, aki a két akkor már legendának számító muzsikus mellett meglehetősen érdekesen fest. Santana és Beck itt már rutinos előadó, a jól ismert ízzel, sounddal játszanak, míg Lukathert elsőre talán fel sem ismernénk. Az outfit még csak hagyján, bár mai szemmel borzasztó, de a '80-as években járunk, akkor ez ment. Sajnos azonban az a mára mindent vivő, harapós gitárhangzása sincs még sehol. Mintha egy Első Emelet lemezt hallgatnánk az előtérbe tolt Bogdán Csabival. Rommá van visszhangosítva a hangszer, alig lehet kivenni sokszor a játékát. Ok, ez is '80-as évek, tudom, de akkor is. Ráadásul hihetetlen túlmozgásos is volt még akkoriban. Idegesítően ugri-bugri az egész koncert alatt. Lukathernek nagyot jót tettek az évek...

Bár fentebb érdekességként harangoztam be, ez a koncert azért annál jóval több. A majd' 40 éve Japánban (Nagano) megrendezésre került buli hihetetlenül zenei és jó hangulatú. A mi Tabánunkhoz hasonlító (domboldalban kialakított) koncerthelyszín zsúfolásig megtelt, a muzsikusok pedig totál felszabadultak. Nem tudom, hogy ennek volt-e valami különleges oka (a Santana gitárjának fejéhez betűzött joint azért árulkodó...), de a megszokottnál is nagyobb a jókedv és a haverság a színpadon. Van egy rakás, azóta nevet szerző profi kísérőzenész (pl. Doug Wimbish) és énekes (Buddy Miles, Jimmy Hall) és vannak dalok, amelyekkel nem lehet nagyot tévedni (pl. Going Down, Wild Thing, Johnny B Good stb.).

Nyilván mindez azért akkor az igazi, ha megvan otthon DVD-n és nem kell véletlenszerűen megnézni egy KFC-csirkeszárny reklámot váratlanul a "Cause It Ended For Lovers" csodaszép előadása közepén, de mint mondtam, ritkán és elég drágán beszerezhető csak.

Túrisas

Címkék: dvd