Scott Henderson: Tore Down House feat. Thelma Houston (1997)

y_56.jpg

Kiadó:
Mesa/Bluemoon Recordings

Honlap:
www.scotthenderson.net

Folytatódik a hiánypótló és uborkaszezont színesítő jazz rock sorozat. A Dean Brown lemez meglepetésszerű ismertetőjében említettem meg Scott Hendersont, aki – mint az a Túrisas által készített interjúból kiderült – Ifj. Tornóczky Ferenc kedvenc gitárosa, de nálam is nagyon előkelő nevek között szerepel az élbolyban. Szinte hihetetlen, hogy ezen a blogon még nem posztoltunk róla semmit, pedig a progresszív fúziós Tribal Tech, a fúziós szupercsapat, a Vital Tech Tones (Victor Wootennel!) és még számos kiváló formáció tudhatta/tudhatja soraiban.

Lehetséges, hogy az 1997-ben megjelent "Tore Down House"-nál vannak jelentősebb munkái, de ebben a nyári forróságban kifejezetten üdítően hat ez a kicsit kommerszebb, bluesosabb album, amelyen mindössze három instrumentális szám szerepel, a többiben  Thelma Houston, Masta Edwards és Kirk Covington váltják egymást a mikrofonnál. Külön kedvencem Jaco Pastorius "Continuum"-jának földolgozása. Milyen mocskos és igazságtalan világ már ez, ahol egy Pastorius léptékű tehetségnek szétesett elmével, hontalanul az utcán bolyongva kell elpusztulnia egy éjszakai klub kidobójának brutális ütései következtében!

Henderson egyébként a bevezetőben említett Dean Brownnál dögösebben, rockosabban játszik, s ezen a lemezen kiváltképp bluesos hangulatban van. Vajon lesz-e olyan valaha, hogy belépve egy bárba vagy sörözőbe, nem a Class FM, vagy valamelyik másik kommersz rádiócsatorna szól (esetleg valami egyperces sikerekben fürdőző popper, akinek pár hónap múlva még a nevét is elfelejtjük), hanem mondjuk a "Tore Down House" fölvételről, netán egy helyi banda interpretálásában?!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika