Rage - Full Moon In St.Petersburg - DVD (2007)



Megjelenés:

2007
 

Nuclear Blast

Internetes honlap:
www.rage.de
 

power metal
 

Németország
 

Peavey Wagner – ének, basszus
Victor Smolsky - gitár, billentyű
Mike Terrana - dob

01. Intro
02. Speak Of The Dead
03. No Fear
04. Sent By The Devil
05. Soul Survivor
06. Enough Is Enough
07. I’m Your Nightmare
08. Suite Lingua Mortis
     Morituri Salutant
     Prelude Of Souls
     Innocent
     Depression
     No Regrets
     Confusion
     Black
     Beauty
9. Don’t Fear The Winter
10. Full Moon
11. Higher Than Sky

Amikor megtudtam, hogy Szentpéterváron egy nagyszínpados bulit rögzít a csapat, egészen belelkesültem. Noha nem is oly régen a szülővárosban, Bochumban, egy viszonylag kis koncertteremben felvett jubileumi koncertet már kiadtak DVD-n, From Cradle To The Stage címmel, a legutolsó, nálam az "év lemeze" díjat besöprő Speak Of The Dead nótái mindenképpen megérdemelték a kiemelt koncerthelyszínt és az újabb képanyagot. Aki ott volt a Wigwamban, nagyon jól tudja, mire is gondolok.

A beharangozó lézershow-ról, brutál fényekről és irgalmatlan hangulatú koncertről szólt, így borítékolható volt, hogy a jubileumi, extrahosszúságú bochumi buliról majd kevés szó esik, ha végre kézbevehetjük az új megjelenést. Az élet másként hozta. Nem tudom, hogy a csapaton belüli összekülönbözés-e az oka, mindenesetre mással aligha magyarázható az a tény, hogy Mike Terrana alig látszik a DVD-n, ha mégis, akkor csak távolról, illetve egy elfuserált, direkt kib...ós kameraállásból. A dobos zsenit ennél jobban talán csak Copperfield mágus tudta volna eltüntetni. Ennyi erővel a Rage egy újvidéki lakodalmas-mulatós csapat neve után szabadon, akár a 3-1 zenekarnevet is írhatta volna a DVD borítóra. Ebből a koncerten persze semmi nem látszott, de aki ismeri a From The Cradle… filmet, az tudja, hogy micsoda húzást ad az egész anyagnak, hogy szinte állandóan látni az izomból, de rendkívül látványosan játszó dobost.

A másik problémám már jelentkezett a FCTTS kapcsán is. Nyilvánvaló, hiszen látszik, hogy a tízezres tömeg végigtombolja a koncertet, de ebből csak a kötelező közönségénekeltetéskor hallatszik valami. Talán jó megfejtés lett volna egy mikit belógatni föléjük. A bűnösöknek ajánlom, hogy tekintsék meg a Helloween Sao Paulo-i koncert DVD-jét, mennyire karnyújtásnyira kerül a koncertfeeling, amikor hallani, hogy a nótákat az első sortól az utolsóig, sőt a szólókat és riffeket is végigdalolja a közönség. (Ha lesz egy röpke félórám, mindenképpen megírom ezt az anyagot is, addig meg mindenki szerezze be valahogy, csodát fog látni.)

 

Ettől függetlenül viszont minden más igaz. Lézer, pazar fények, óriási színpad, hibátlan előadás, jó megszólalás. Victor Smolski pedig isten. A teljes Lingua Mortis Suite előadásra meg a múltkori beszámolómban sem találtam szavakat, azóta pedig nem fejlődött érdemben a szókincsem. De hová tűnt Mike Terrana???

Túrisas

(A DVD ajánló eredetileg a harrdrock.hu-n jelent meg 2007. március 25-én.)

Címkék: dvd