Threshold: Dead Reckoning (2007)


Kiadó: Nuclear Blast/Warner

Honlapok:
www.thresh.net
www.myspace.com/threshold

Zenészek:

Andrew "Mac" McDermott - ének
Karl Groom - gitár
Richard West - billentyűk
Steve Anderson - bőgő
Johanne James - dobok



Dalcímek:

01. Slipstream
02. This Is Your Life
03. Elusive
04. Hollow
05. Pilot In The Sky Of Dreams
06. Fighting For Breath
07. Disappear
08. Safe To Fly
09. One Degree Down
10. Supermassive Black Hole (bonus track)

Sokminden történt mostanság a Threshold háza táján. Nick Midson gitáros és alapítótag ideiglenesen fölfüggesztette részvételét a zenekarban, majd az album fölvételei után, a turné közben kurtán-furcsán énekesváltás történt. A budapesti koncerten (A38, 2007. augusztus 9.) már a régi-új vokalistával, Damian Wilson-nal jelentek meg. Hál' Istennek ez a jövés-menés, nyugtalanság egyáltalán nem befolyásolta negatívan az új korong minőségét. Számomra a Threshold viszonylag régi szerelem, de a "Dead Reckoning" egyértelműen a banda csúcsteljesítménye. Azonnal föl is gyalogolt a 2007-es év Top 10 listájának dobogójára egy hatalmas bronzéremmel a nyakában.

Ezúttal háttérbe szorultak a csapat erős pszichedelikus (Pink Floyd-os) hajlamai, és nem utolsósorban a zseniális Dan Swanö (pl. Edge Of Sanity, Nightingale) szigorú vokális közreműködésének köszönhetően (track 1 és 3) a "Dead Reckoning" minden eddigi albumnál keményebbre sikerült; ami azért egyáltalán nem vált a zeneiség kárára (lásd: Pilot In The Sky Of Dreams, Safe To Fly). Ezen a hanghordozón kérem nincsenek töltelékszámok, elejétől a végéig húz, mint a hatökrös fogat.

Emlékezetes élményem a budapesti koncertről, hogy egy igazi "rock nagymama" végig telitorokból üvöltötte a dalszövegeket. Nos, igen. Ez a muzsika még a (fél)holtakat is új életre szólítja.

Tartuffe

U.i.: A YouTube-on meg lehet tekinteni a "Pilot In The Sky Of Dreams" erősen diétás változatának klipjét. Nem is a médiabarát változat érdekes, hanem a zseniális képi világgal megfogalmazott video. A MegaWatt-ba és a Headbanger's Ball-ba vele!!!


www.youtube.com/watch
Címkék: lemezkritika