DeeExpus: Far From Home Live DVD (2009)

Kezdjük ott, hogy nagyon megveregetném a vállát a lengyel Metal Mind kiadó elkötelezett, a jelek szerint tényleg fémagyú munkatársainak. Nagyon-nagyon derék, amit évek óta fokozatos építkezéssel elért minőségjavulással tesznek a rock/metal műfaj népszerűsítéséért. Ráadásul nem is hiszem, hogy péppé keresik magukat a bolton. Egy csaknem teljesen ismeretlen, elsőlemezes angol progresszív rock csapat koncertjét profi stábbal rögzíteni és megjelentetni DVD-n nem lehet üzlet.

Tény ugyan, hogy a Metal Mind termékei egy kaptafára készülnek, ráadásul majdnem minden koncertkiadványukat ugyanabban a katowicei színházban (Wyspianski Theatre), ugyanabból a kameraállásokból veszik fel, de ez számomra semmit nem von le a lengyelek érdemeiből.

Olyan szépen van fényképezve ez a koncert is (még a hangot levéve is élvezhető), olyan minőségi munka, hogy nem is csodálkozom az angolok elragadtatásán. A bookletben áradoznak a polákoknál töltött napokról és vendégszeretetről, még a büfékocsis lánynak is köszönetet mondanak kedvességéért. Fényesre volt tisztítva az angol proggerek ülepe a néhány nap alatt, amit ők egy profi produkcióval háláltak meg.

A látottak alapján szinte hihetetlen, de csupán a harmadik élő fellépése volt ez a DeeExpusnak. Bevallásuk szerint számtalan hatásból táplálkoznak Nik Kershaw (fakók már az emlékeim, de nem volt kicsit gáz az a csávó?) és az Iron Maiden végpontok által felölelt tartományban. Nem zavaróan eklektikus mégsem a zenekar, a Marillion, Rush, Porcupine Tree, Spock’s Beard zenekarok kedvelői akár új kedvencet is avathatnak, a vokálokban különösen erős DeeExpus "személyében".

Hatásos, szép, hangulatos színpadvilágítással és kristálytiszta képekkel dokumentált minőségi rockzenének lehetnek élvezői, a koncert DVD tökéletességének köszönhetően csaknem részesei is, a DeeExpus első élő felvételének leendő tulajdonosai.

Túrisas

Címkék: dvd