Odd Dimension: Symmetrical (2011)

Kiadó:
Scarlet Records

Honlapok:
www.odddimension.it
myspace.com/odddimension

Gianmaria Saddi gitáros és Gigi Andreone basszer 2001 óta dolgoznak azon, hogy összekapjanak egy izgalmas progresszív metál lemezt. 2005-ben bekóstolták a közönséget az "A New Dimension" című EP-jükkel, amivel sikerült az olasz Scarlet Records érdeklődését fölkelteniük. Innentől kezdve irányba állt a szekerük rúdja, megnyerték hangmérnöknek Karl Groom-ot, a Threshold gitáros-dalszerzőjét, március 30-án pedig minden halandó számára megvásárolható lesz az évekig érlelt debütáció.

Módfölött bosszant, hogy a legtöbb progresszív metál stílusban alkotó együttest egyesek különösebb megfontolás nélkül, hányaveti módon Dream Theater-kópiának minősítik, de jelen esetben tényleg nem lehet elvonatkoztatni a stílus etalonjának hatásaitól. Ugyanakkor nem maradt nyom nélkül a kimagasló teljesítményt nyújtó talján honfitársak munkássága sem, hiszen itt-ott könnyű belehallani a dalokba némi DGM-et és - főleg az ének vonatkozásában - erős Sinestesia párhuzamokat.

Bár a muzsika "agya" egyértelműen Gianmaria Saddi gitáros, egyáltalán nem vagyok elájulva szólójátékától. Annál inkább Federico Pennazzato dobos izgalmas, összetett, mégis átlátható ritmusaitól. Ilyen szilárd alapokra már nem is lehet olyan nehéz építkezni. Sajnos Manuel Candiotto dalnok hangja szerintem nem kimondottan passzol a banda progresszív fölfogású kompozícióihoz, sokkal inkább el tudnám képzelni egy Rhapsody Of Fire típusú produkcióban, vagy éppen a Vision Divine-ban. Talán jól állt volna egy kicsit több szigorkodás, mint amilyet pl. az "Another Shore" középrészében hallani (booklet hiányában nem tudom eldönteni, ki követte el).

Úgy tűnik, az olaszok megelégelték a műfajban uralkodó skandináv hegemóniát, egyre magabiztosabban ostromolják a csiszoltabb ízlésű, kifinomultabb zenékre hajtó metál rajongókat, és ehhez jó érzékkel asszisztál a Sacrlet Records. Mifelénk se ártana egy hasonló célokért küzdő, bevállalós kiadó...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika