ReinXeed: Swedish Hits Goez Metal (2010)

 

Kiadó:
Liljegren/Christian Music Sweden

Honlap:
myspace.com/reinxeednorth

A svéd, neo-klasszikus hatásokkal színezett power metal-t játszó Reinxeed Tommy Johansson gitáros-billentyűs-énekes saját projektje, amit Christian Liljegren (Narnia, Divinefire, Audiovision, Golden Resurrection) a volt Rivel, most Liljegren/Christian Music Sweden kiadó alapítója karolt föl. Már túl vannak három nagylemezen, s talán illendőbb lenne ezekkel kapcsolatban megemlékezni a bandáról, de ez egyrészt - tartok tőle, hanyagságból - elmaradt, másrészt a svéd popslágereket földolgozó albumra úgy haraptam rá, mint kacsa a nokedlire.

Ennek oka nemcsak az, hogy elkötelezett fémszívű létemre nagyon csípem az ABBA és Roxette zenekarok örökérvényű slágereit (elvégre süldő gyerekként ezeken nőttünk föl és nem is fos 12-egy-tucat popdalokról van szó), hanem mert aligha akad olyan skandináv rock csapat, amelyik ne ismerné el, mekkora hatással volt rájuk az ABBA névre hallgató örökzöld-slágergyár. Ráadásul Tommy Johansson zseniális gitáros és nem kevésbé tehetséges énekes, akinek neo-klasszikus, Yngwie iskolás gitárjátéka és kidolgozott kórusok iránti érzéke biztosíték arra, hogy fércmunkát nem ad ki a kezéből.

Nem mellesleg számos ABBA metal tribute jelent már meg, pl. a "Various Artists: A Tribute To ABBA" (2001), amit Túrisas kolléga nemrég be is szerzett eredetiben, de egyikkel sem voltam igazán elégedett, az olcsó tribute jellegből mindig egyenetlen teljesítmény született kifogásolható hangzással, és nem egyszer ötlettelen, nagyon kevéssé zenei megközelítésben.

Ezen bélyegek egyike sem süthető a ReinXeed főhajtására a svéd pop-rock nagyjai előtt. A hangzás talán nem túl dögös, de tiszta és jó minőségű, Tommy mind hangszeresen, mind pedig vokálisan tökéletesen alkalmas a feladatra, a koncepció pedig végig következetesen érvényesül. Egyetlen kifogásom, hogy a válogatásba bekerült három Ace Of Base nóta is, és ezt őszintén szólva indokolatlannak tartom, hiszen az Ace Of Base (jóllehet jó dallamérzékkel rendelkeztek) sem hangszerelésben, sem minőségben nem hozta azt a színvonalat, amit az Abba és Roxette esetében megszoktunk. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy az "All That She Wants" című disco-reggae szörnyetegből valódi rock szépséget sikerült varázsolni akkora gitárszólóval, ami még a magamfajta kételkedő arcát is menten leolvasztja.

Az ABBA és Roxette földolgozások nagyon rendben vannak, csak azt sajnálom, hogy nem minden dalba került gitárszóló, pl. a "Mamma mia", "Money, Money, Money" és a  "Super Trouper" is nélkülözik ezt az ékes díszítő elemet. Viszont vastagon kárpótol minket Johansson a "She's Got The Look" és a "Lay Your Love On Me" mesteri szólóiban. Az ABBA eredetiben is kiváló instrumentális "Intermezzo No. 1"-jának átirata meg egyenesen libabőr! Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a "Swedish Hits Goez Metal" minden metálos arcélű ABBA rajongónak biztos és önfeledt szórakozást ígér!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika