Grönholm: Silent Out Loud (2011)

Kiadó:
Lion Music

Honlapok:
www.gronholmband.com
myspace.com/mikagronholm

Grönholm. Csak így egyszerűen. Akkor most nézz utána! Nyilván nem Marcus "Bosse" Grönholm, a híres autóversenyző, aki kétszer is megnyerte a rally világbajnoki címet (2000-ben és 2002-ben). Tartok tőle, hogy nincs a mostanában sokat emlegetett pesti Új Színházban futó "A Grönholm-módszer" című darabhoz sem köze. Némi utánajárás után kiderült, hogy Mika Grönholm, több hangszeres zenész és hangmérnök áll a finn metál banda mögött.

Tavaly jelent meg első lemezük (Eyewitness Of Life), s már akkor erőst gondolkodtam rajta, hogy meg kellene írni, hiszen finn is, kicsit progresszív is, pont ahogy én szeretem. Sajnos végül elbizonytalanodtam, mert bár végig érezhetően ott bujkált a tehetség a szerzeményekben, az a bizonyos "umpf" mégis hiányzott belőle, így elmaradt az a bizonyos "azannya" is. Pedig Mikka Grönholm jó kis csapatot szedett össze, Markku Kuikka énekes (Status Minor, Thaurorod) mellé bepalizta Derek Sheriniant és Ty Tabort is.

Azt vártam, hogy a második próbálkozásra, már érettebb, összeszedettebb anyag kerül ki a kezük alól, de azt kell mondjam, hogy most sem sikerült meggyőzniük. Valahogy csapongó az egész, mintha a Tony Martinos Black Sabbath-tól kezdve (Under My Star) a Dream Theaterig bele akarnának sűríteni mindent. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy olykor egész tetszetős megoldásokat, akár kimondottan jól sikerült nótákat fedezzünk föl az albumon. A "Distorted Eyes" pl. jó kis húzós, sallangmentes power nóta, a Pink Floyd "Animals" korszakát idéző akusztikus "Set The Stones"-ban pedig Markku Kuikka domborít egy nagyot.

Nem mondanám, hogy rossz a lemez, meghallgatni ugyan érdemes, de megvásárolni valószínűleg már nem. A második nekifutás sem hozott áttörést a Grönholm számára, és az éppen azért bántó, mert a másod- vagy harmadvonalas teljesítmény mögül végig ott kukucskál a lehetőség. Ha le akarnám fordítani az arisztoteliánus-tomista metafizika nyelvére, akkor azt mondanám, hogy a lehetőség (potentia) sajnos tiszta lehetőség (pura potentia) marad, mert nem megy át a megvalósult létbe (actus).

Tartuffe

Címkék: lemezkritika