Awake: Forever More (2011)

Kiadó:
Lion Music

Honlap:
myspace.com/awakeuk

Még most sem hiszem el - pedig vagy ötször ellenőriztem -, hogy a brit prog-power zenekar, az Awake "Illumination" (2007) című lemezéről annak idején nem írtam recenziót. Csúnya mulasztás. A Cambridge-i Egyetem zene tanszakán végzett srácok még 2000-ben álltak össze, s kezdetben Humanity néven alkottak, majd Tom Englund (Evergrey) segítségével alaposan összekapták magukat, nevüket a nem kevésbé jellegtelen Awake-re változtatták, és kiadtak egy kvázi Evergrey lemezt.

Az "Illumination" album a kínos áthallások ellenére igazán szerethető produktum lett, bár néha nagyon oda kell figyelni, hogy megállapítsa az ember: most akkor Tom Englund vagy az Awake frontembere, Simon Shedwell énekel? A folytatást nem kapkodták el, de az időzítés mégis meglehetősen szerencsés, hiszen az általuk mindig is zsinórmértéknek tekintett Evergrey éppen gyengélkedik...

Az Awake kezdettől fogva kevésbé progresszív, sőt kevésbé metálos, mint az Evergrey, de ugyanaz a mágikus melankólia áramlik belőle. Ez a tendencia most is maradéktalanul érvényesül, az új gitárosok, Andy és Steven Coles egyszerű power riffekkel és technikás, de nem magamutogató szólóikkal ágyaznak meg Shedwell "Englund-stílusban" fogant vokális témáinak.

Az előző lemezhez képest talán csak annyi változott, hogy Craig Burkitt billentyűs háttérjátéka egy kicsit előrébb került - bár így sem több háttérjátéknál. Általában véve elmondható, hogy a zenészek magas képzettsége ellenére az Awake sohasem a káprázatos szólókról és nyakatekert technikai megoldásokról szólt. Ez valakinek lehet szimpatikus vagy ellenszenves, attól függően, hogy milyen elvárásokkal fog bele a zenehallgatásba, mégis azt kell mondjam, hogy az Awake-nek jót tenne egy kis variálás, mert ez a búskomor hangulat könnyen meg tud ülni néhány izgalmasabb, fordulatosabb megoldás nélkül.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika