Zene és gasztronómia - A somlói bor földtörténeti távlatokból eredő bölcsessége

Az embernek állandó kísértése, hogy beleájuljon saját nagyszerűségébe, vagy legalábbis ne lásson túl (se előre, se hátra) saját tyúkszaros életén. Ez a mitikus hübrisz (ha a Dioníszosz mintára következetes akarnék lenni: híbrisz) talál hathatós orvoslásra a borban. Mert abban benne vannak nem csak a telepítés erőfeszítései, a metsző kés apró nyisszentései, a kapa óvatos vágásai, a szüret munkás vidámsága vagy a borkészítés aprólékos, végletekig kifinomult kémiája. A szőlő ugyanis a talajból, a képtelenül öreg, tápláló anyaföldből szívja magába az életet, és az élettel együtt a földtörténeti múlt évmillióit.Somló.jpg

A Somló jellegzetes bazalt vulkanikus tanúhegy, amelynek mai formájához évmilliós  geológiai folyamatok vezettek, és a szőlő szívós gyökerei ezt az emberi ésszel fölfoghatatlan, hosszú történelmet mind összegyűjtik, hogy belesűrítsék a kövér fürtökben lógó szőlőszemekbe. Ezeket azután a jó borász - mint valami kapszulát - kipukkantja, és a történelem nemes cseppjeit összegyűjtve borrá érleli. Aki bort iszik, földtörténeti távlatokkal szembesül, átélve saját kicsinységét, jelentéktelenségét, élete röpke mulandóságát. A bornak filozófiája van, sőt, ahogy Hamvas Béla fogalmaz, metafizikája!

Ennek az elmélkedésnek apropója egy ajándékba kapott Kreinbacher-féle Nagy-Somlói (2007), amely legalább olyan sűrű és tartalmas, mint az a gondolatmenet, amely a Tapolcai-medence tanúhegyeitől eljut a borból nyert bölcseleti igazságok által kiváltott alázatig. Általában a könnyű, gyümölcsös reduktív fehéreket részesítem előnyben, de olykor nem árt a nehézfiúkkal is megismerkedni. A Kreinbacher birtok komoly anyagi áldozatokkal és tudatosan építkezik a Somló-hegyen, amelynek immáron látképét is meghatározzák az általuk épített kőtámfalakkal megerősített föld-teraszok. A borászat eddig jellegzetesen a testesebb, barrikolt borokra összpontosított, de nagyon megkóstolnék tőlük egy lágyabb, szikárabb olaszrizlinget.kreinbach teraszok.JPG

A Nagy-Somlói a Somló-hegyen őshonos furmint, hárslevelű és juhfark fajtákból készült erős furmint túlerővel (furmint 76 %, hárslevelű 21 %, juhfark 3 %). A házasítás jó arányérzékről tanúskodik, a bor élénk aromatikájú, izgalmas, jellegzetesen somlói ásványossággal fölvértezett nedű, de a tölgyfa hordós érlelés ezeket az erényeket kicsit elfedi, letompítja. Persze ebben a tekintetben elfogult vagyok; elfogadom, ha a barrikolt borok nagy rajongói most lehurrognak egy kicsit.Nagy-Somlói.jpg

A körülmények úgy hozták, hogy amikor a Nagy-Somlóit szürcsölgettem, nem volt alkalmam hozzá gondosan kiválasztott ételt rendelni, de szilárd meggyőződésem, hogy grillezett sajtokhoz tökéletes választás lett volna. Egyébként is itt az ideje, hogy leromboljuk az egészségtelen, ma már népételnek számító rántott sajt indokolatlan nimbuszát. A sajt - és következésképpen a fogyasztó - egyáltalán nem profitál a mélysütés során elhasznált olajjal telített prézlis bundából. Rá kellene szoknunk, hogy nem rántjuk, hanem (vaslapon) grillezzük a sajtot (formaggio alla piastra), egyszersmind túl kell lépni végre a meglehetősen egyenetlen minőségű trappistán, és bátran kísérletezni más fajtákkal (pl. scamorza), beleértve a kecske- és juhsajtokat is.scamorza.jpg

A borok és ételek párosítása természetes folyamat, nem is olyan nehéz feladat, de megfelelő zenét választani egy borhoz már komoly képzettársítást tesz szükségessé. A Nagy-Somlóiról nekem valami nagyobb lélegzetvételű, rétegzett, maradian előremutató, progresszivitásában is konzervatív muzsika jutott eszembe. Tökéletes definíciója a Kurdt Vanderhoof által életre hívott Presto Ballet-nak, amelynek 2008-as lemezén szerepel a "The Mind Machine" című több mint 10 perces mestermű.

Tartuffe

Címkék: gasztronómia