Spheric Universe Experience: The New Eve (2012)

Spheric Universe Experience_The New Eve.jpg

Kiadó:
Nightmare Records

Honlapok:
www.sphericuniversexp.com
myspace.com/sphericuniverseexperience

Jóllehet a SUE két lemezéről is írtunk korábban ezen a blogon (itt és itt), biztos vagyok benne, hogy a leghűségesebb olvasóink is rászorulnak arra, hogy ezt a francia progresszív metál formációt újra bemutassuk néhány szóban. A bandát valamikor a 2000-es évek elején alapította Vince Benaim gitáros és John Drai bőgős. Kezdetben még Gates Of Delirium néven futottak, később Amnesya lett a nevük, végül a nehézkes, hosszú és értelmetlen Spheric Universe Experience mellett döntöttek (nem biztos, hogy jól megfontoltan).

Az együttes hangzása lemezről-lemezre vastagodik, olykor irgalmatlanul beleordítanak a mikrofonba (pl. Self Abuse) és a gitáros szerencsére egyre több szólót vállal. Ezek a változások egyértelműen pozitív előjelűek. Sajnos a franciák két egyáltalán nem elhanyagolható dologban stagnálnak: minden jó szándékú tanácsom ellenére ragaszkodnak az igen szerény adottságokkal rendelkező Frank Garcia énekeshez. Ezzel valószínűleg összefügg a másik probléma, nevesül, hogy a dallamok laposkásak és úgy lepattannak az emberről, mint a zománc a teleshopos serpenyő-szettről. (A jelenségről már értekeztem az olasz Solid Vision-nel kapcsolatban.)

Hiába az impozáns riff-munka, a szupermodern, Empyrios-hoz hasonló elektronikus hangzás, a jól eltalált billentyűszólók, úgy tűnik, az Adagio-t kívéve a franciák mégsem tudnak fölzárkózni a műfaj élbolyához. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-két nóta ne tudná elkapni az embert. Az albumot indító "Shut Up", a "Never Heal" vagy a romantikus hangvételű "Angel" elég jól sikerült szerzemények, de tartok tőle, hogy (immár három lemez távlatából szemlélve a dolgot) ez a legtöbb, amit tőlük várhatunk.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika