Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Deep Purple: Now What?! (2013)

2013.04.26. 17:59 | Dionysos | 19 komment

Deep Purple-NOW What.jpg

Kiadó:
Edel/earMUSIC

Honlapok:
www.deep-purple.com
www.thehighwaystar.com

Magam is el vagyok képedve azon, hogy ezen az oldalon még nem jelent meg igazi Deep Purple lemezértékelő, kivéve egy retrospektív írást a klasszikus "Fireball" albumról, amit annak idején a "régi" Rockinform Évtizedelő sorozatából "ollóztunk" ki. A Deep Purple minden kétséget kizáróan zenei formációm egyik legjelentősebb állomása volt, annak idején a "Machine Head" évekig napi vendég volt a lejátszómban. Nem véletlen, hogy a zseniális album előtti tisztelgésnek szánt "Re-Machined" tribute-ot kötelességemnek éreztem hosszasan taglalni - jóllehet, nem voltam tőle elájulva.

Elképesztő, hogy ezek a nagy öregek, ezek az élő legendák ma is aktívak, fiatalokat megszégyenítően sok koncertet vállalnak. Ugyan az idő vasfoga őket is megrágta (a bookletben szereplő fényképeken különösen Ian Paice lett erősen nagyapás), mégis minden lefogott hangból egyértelműen kiderül, hogy ezeknek a rock matuzsálemeknek vérévé vált a zene, ma is buzognak föl belőlük kreatív energiák. Persze már régen nem úgy, mint  a minden idők legjobb koncertalbumának kikiáltott "Made In Japan" idején, de még úgy sem, mint a Blackmore-talanított első DP lemez, a "Perpendicular" nótáiban (Uramatyám! már az is majdnem 20 éves!).

El kell fogadni a sorsszerűségét annak, hogy hatvan fölött, 18 lemezzel a tarsolyukban ezek az élő legendák már nem robbannak be, nem csinálnak semmi hajmeresztőt, egyszerűen tanítanak olyan érett bölcsességgel és türelemmel, amilyennel csak kiérdemesült, de szellemi frissességüket még mindig hiánytalanul őrző professzorok tudnak. Igen, talán öreguras egy kicsit ez a muzsika, na és akkor mi van?! - "Now What?!"  - Mit kell még nekik bizonyítaniuk? Az ég-világon semmit; egy egészséges világban a fiatal zenészek mind ott kuporognának törökülésben, tátott szájjal a rutinos mesterek lábánál.

Csak hogy a lemezről is mondjak valamit. Érdekes anyag. Ezzel nem fognak új rajongókat szerezni, talán néhány régi fan is csak értetlenkedik majd egy sort, mégis úgy fog bevonulni a zenekar történetébe, mint az összes közül az egyik legprogresszívebb, legkísérletezőbb album. Nem mondom, hogy minden dal telitalálat, például az "All The Time In The World" inkább való Gillan legutóbbi, halál unalmas szóló albumára (One Eye To Morocco, 2009). Ugyanakkor - s ebben valószínűleg a zseniális producernek, Bob Ezrinnek is benne van a keze - olyan hangzásokkal, dalszerkezetekkel találkozunk, amelyek eddig nem voltak igazán jellemzők (pl. Uncommon Man, Apres Vous, Vincent Price).

Szerencsére akadnak itt olyan dalok is, amelyek szervesen illeszkednek a Steve Morse által fémjelzett korszak fő irányvonalába (Out Of Hand, Hell To Pay, Body Line). Itt jegyzem meg, hogy Morse ezúttal is elképesztő, még úgy is, hogy ezen az albumon egyáltalán nem exponálja túl magát. A székesfehérvári FEZEN-en idén föllépő Deep Purple-t föltétlenül meg kell nézni; ki tudja mikor kanyarodnak erre legközelebb - ha egyáltalán.

Nem meglepő, hogy a lemezt a tavaly nyáron elhunyt briliáns zeneszerző, barát és volt harcostárs: Jon Lord emlékének dedikálták. "A lelkek, midőn összeérnek, mindörökké együvé tartoznak" - hirdeti a fölirat. Nekem is hiányzik nagyon a Tanárúr, pedig Don Airey minden tőle telhetőt megtesz, hogy könnyítsen nekünk a veszteség súlyán.

A "Now What?!" limitált kiadásban is megjelent egy plusz country rock földolgozással  (Jack Clement "It'll Be Me" című nótája) és egy bónusz DVD-vel. A DVD-n szerepel egy 20 perces video beszélgetés és három audio "meglepi": az "All The Time In The World" rádió változata, valamint a "Perfect Strangers" és a "Rapture Of The Deep" koncert verziója. Őszintén szólva nem túl kecsegtető, kivételesen azt mondom, hogy nem sokat vesztünk az alap kiadással.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr835248522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garael 2013.04.28. 16:39:01

Milyen szépen fogalmaztad meg, hogy ez tulajdonképpen egy unalmas album. Legalábbis a mostani retro-lázban fogant bandák produktumaihoz képest.

Kotta 2013.05.05. 15:26:36

Értem én, hogy mar nem írnak gyors szamokat es hogy Gillan nem erolteti a magasakat, de konyorgom, olyan nehez nehany refrenszerű refrent írni legalabb, amibol nehany foszlany azert megragad a hallgatóban? (regebben ment...) Ez a Rémusz bácsi meséi stílus amit ujabban Gillan nyom, egy idő utan kicsit unalmas, nem veletlen ment esti mesének mar anno is :)
Probalgatnak legalabb zenelni, ha mar utos szamokat irni nem kepesek, ugyhogy vegul i hallgathato, sot, jobb mint az elozoek, de azert ugy tűnik a rockzene alapvetoen megis csak eronleti sport - a fiatalok azert lefutjak oket siman, lasd S. Beggars, egyet ertek Garaellel.

garael 2013.05.05. 16:45:40

@Kotta: Az megvan, mikor a mekk-mester a Smoke On The Water riffjére szerencsétlenkedett? Jogdíjat persze nem fizettünk érte, de legalább a gyerekek tudatlanul is a metál-történelem egyik legklasszikusabb riffjén nevelkedtek.

Kotta 2013.05.06. 10:28:38

@garael: homályosan rémlik csak a dolog, maga a jelenet megvan, de arra már nem emlékesztem, hogy pontosan melyik számnak a riffjét nyúlták le

Rony70 2013.05.07. 23:36:43

Pedig én a Bananas-t bármikor szivesen leveszem a polcról!

Kotta 2013.05.08. 09:06:37

@Rony70: nemrég került be nálam a lejátszóba, és határozottan uncsinak találtam... de ez a szép, hogy nem vagyunk egyformák :)

Az utolso DP album, amit maradéktalanul élveztem, talán a Purpendicular volt.

Altos 2013.05.09. 10:34:39

Én azért eddig jóval több pozitív visszajelzést olvastam az új albumról mint negatívat... A Mekk mester meg csak részben nyúlta a Smoke riffjét, azért annyit alakított rajta, hogy ne lehessen perelni. Bár akkoriban amúgy sem lehetett....

garael 2013.05.09. 17:05:05

@Altos: Jól tudod, hogy a jogvédelem mint olyan nem létezett, nagyon frankó példa rá a zenén kívül pl. Fazekas Attila filmes képregényei, vagyx a sok angol álneves magyar Predator könyv. Azok a boldog békeévek, hehehe.....

Rony70 2013.05.13. 19:44:43

@Kotta: valóban, már ami az egyformaságot illeti. Egyébként amiket preferálsz, azok zömében nálam is ülnek. Ugyanakkor az a bajom sok zenekarral (pl. Amaranthe, hogy egy napi aktualitást mondjak), hogy kb. három hallgatás után megunom, s aztán vége, egy-két év múlva sem mozdít újra. Bezzeg a DP. Bármikor libabőrös vagyok tőle, s ez igaz az újkori munkásságukra is. Valahogy szeretem a zenei világukat, s a sok ezer "finomságot", amit sokszori lejátszás után bukkanak fel. Lehet az uccsó albumuk kicsit laposabb, rutinmunkásabb lett, de a Bananas lemezen a Picture of Innocence - I got your Number kettős odavág, mitöbb a Morse éra legátgondoltabb korongja.
Mondják, a férfi, ha a kalapjába szarik is férfi! Ez igaz a DP-re is. Elképesztő zeneiség van benne, s talán sosem voltak refren vagy sláger centrikusak, de minden lefogott hang a helyén van.
Ja, ha már Amaranthe, nem bírom ki: ez a Lordi ügyeletes kedvenc, ez valami vicc? Katasztrófa!

Kotta 2013.05.13. 19:52:45

@Rony70: a Lordit Garaeltől kell megkérdezned :)

Kotta 2013.05.13. 19:53:19

de szerintem komoly, viccnek nagyon szar lenne :D:D:D

garael 2013.05.14. 17:34:37

@Rony70: Most csalódtam benned, pózer vagy, ezért kifelé a teremből...:))).

Rony70 2013.05.14. 20:33:36

@garael: értettem! Egészség; tusol; öltözik!

CsiGabiGa 2013.05.15. 08:47:21

@Rony70: Örülök, hogy végre valaki megerősít a hitemben. Mindig azt éreztem, bennem van a hiba, hogy mindenki a Purpendicular-t, meg a Rapture-t isteníti az újkori alkotások közül, én meg a Bananas-t kedvelem a post-Blackmore érából.

Rony70 2013.05.16. 00:17:32

@CsiGabiGa: Tudod úgy van ez, hogy lehet hallgatni csordavokálos marhaságokat (kb, 18éves korig, besörözve), meg poszt nu metálos, ultra modern metált, na meg ilyen-olyan fifikás, televáltásos, agyonhangszerelt, pöpec technikás progmetált, a lényeg akkor is a zeneszerzésen és a harmóniákon van. (kb. Mozart és Beethoven óta). Meggyőződésem, hogy a modern kori könnyűzene (hangsúlyozom: könnyűzene) alfája és omegája, a Chicago! Nyílván okozhat pillanatnyi örömérzést egy-egy falka a fentiekből is, de nem tartósat, s erre rövid úton rájön az ember. Ha valaki hallgatott valaha mondjuk Eric Clapton-t, Yes-t, Deep Purple-t, uram bocsá Toto-t, akkor az összes többi sekélyessé válik! Nyilván lehetne még sorolni, de Ők zeneszerzők!!! Alkotók, s nem csak muzsikusok. A génjeikben van kódolva, vagy tudom is én! Természetesen a mai, vagy a közelmúlt időkből is van hasonló, vagy közel ehhez fogható (nálam ilyen az Ax7, vagy a Faith No More, na meg a Metallica/Iron Maiden páros), de a nagytöbbség rettentően üres! Na meg olyan is van, mikor egy zene eltalálja az ember hullámhosszát, s rákattan. De a biztos kiindulási alap akkor is a fentiek, az a bázis! Hálás vagyok e portálnak, s barátaimnak, hogy nagyobb kutakodás nélkül tájékoztatnak a zenei áramlatokról, új kiadványokról, s teszik ezt az értékrendemnek tetsző módon. Igaz, néha kilóg egy-két dolog (lásd: legutóbbi ügyeletes kedvenc), és azért ez nem sznobizmus, szerintem, de nekik köszönhetek olyan zenekarokat mint pl. a Threshold.
Na, picit besöröztem, s elfelejtettem a lényeget: ízlések és pofonok, de a Bananas egy kiváló alkotás, mely méltó a DP hagyatékhoz!

Kotta 2013.05.16. 20:46:45

nincs nekem semmi bajom az öreguras rockzenével

hallgatom majd sokat, ha öregúr leszek :))))

Dionysos 2013.05.17. 16:00:22

@Kotta: Ha öregúr leszel? Mert most mi vagy, fiatal csikó? :))))

Kotta 2013.05.17. 21:36:08

úgy valahogy... ki mennyinek érzi magát :)