Until Rain: Anthem To Creation (2013)

Until-Rain-Anthem-to-Creation.jpg

Kiadó:
Escape Music

Honlapok:
www.untilrain.com
facebook.com/untilrain

Létezik egy sajátos kapcsolat, egyfajta "zenei híd" Svédország és Görögország között. Természetesen metál muzsikára gondolok, és olyan nevekre, mint Gus G. (alias Kostas Karamitroudis) vagy Apollo Papathanasio. Ebből a "határokon átívelő" együttműködésből (hogy ezzel manapság divatos kifejezéssel éljek) már számos figyelemreméltó eredmény született. Az Until Rain legfrissebb lemeze egy újabb ilyen koprodukció tetszetős gyümölcse; a főszereplők ezúttal egy Tesszalonikiből való fiatal banda és Jens Bogren hangmérnök (Opeth, Amon Amarth, James LaBrie, Katatonia, Kreator).

A 2004-ben alakult Until Rain Dream Theater-alapú, jellegzetesen európai progresszív metált játszik, 2009-ben már jelent meg lemezük (The Reign Of Dreams), majd két évre rá egy EP-jük (Pandemic), de úgy gondolom, hogy a valódi áttörést talán az augusztus 23-án (tegnap) megjelent "Anthem To Creation" hozhatja el. Az Escape Music kiadó vette őket szárnyai alá és a svédországi Orebroban, Jens Bogren kezei közül egy nagyon harapós, dinamikusan megdörrenő anyag került ki.

Az Until Rain nem matekozza túl a zenét (bár azt is tudnak), kifejezetten poweres a megközelítés, amihez nagyban hozzájárul Yannis Papadopoulos magas, de karcos (nem olyan LaBrie-sen simulékony) hangja. Őszintén szólva Theo Amaxopoulos gitáros teljesítményétől nem ültem seggre, de - a nagyobb képet figyelembe véve - végeredményben nem is olyan zavaró, hogy nem kifejezetten egy Petrucci kategória.

Amúgy meg van itt minden: zúzda, dallamok, egyszerűbb power elemek, komplexebb témák, hangszeres szólók, leheletfinom görög népzenei utalások, mi szem-szájnak ingere. Nem mondhatnám, hogy letaglózott az anyag, de nagyon tisztességes munka egy fiatal, föltörekvő csapattól... Hoppá! Majdnem azt írtam, hogy a világ metál térképének perifériájáról, de ez ma már Görögországra egyre kevésbé igaz. Mindenki magából indul ki, igaz?

Tartuffe

Címkék: lemezkritika