Santana: Corazón (2014)

Santana- Corazon.jpg

Kiadó:
RCA/Sony Latin Iberia

Honlapok:
www.santana.com
facebook.com/carlossantana

1, 3, 4, 5, 6. Ez nem valami titkos számkód, hanem Santana új lemezén azon dalok sorszámai, melyek érdemesnek találtattak arra, hogy mp3 lejátszóm "szentélyébe" bebocsátást nyerjenek. Ez majdnem a fele... nem lehengerlő, de nem is rossz arány, főleg egy olyan embertől, aki eddigi, hosszú pályafutása alatt már 36 albumot készített. A jobbára instrumentális, amerikai bennszülött spiritualitást árasztó előző szólólemez, a "Shape Shifter" (2012) után Santana úgy gondolta, 37. kiadványával ideje visszakanyarodni a jelentős közönségsikereket aratott latin pop-rock világához.

A "Corazón" lényegében a "Supernatural" (1999) és a "Shaman" (2002) bevált receptjét követi, kivéve hogy sokkal latinosabb, majdnem végig spanyolul (és egy kicsit portugálul) énekelnek rajta. Persze bármihez is nyúl Don Carlos, abban benne van a latin vér, a "hispán csavar", de most nem annyira az MTV közönségét (erről jut eszembe, van még olyan egyáltalán?) célozta meg, hanem - visszanyúlva gyökereihez - az egyre jelentősebb, egyre komolyabb súllyal rendelkező amerikai hispán demográfiát. Így kapott most szerepet, Everlast, Rob Thomas és Chad Kroeger helyett Gloria Estefan, Diego Torres és Samuel Rosa, egytől-egyig neves latino (latina) előadók.

Santanát - és éppen ettől legendás gitáros - pár lefogott hangból föl lehet ismerni, de dalszerzőként soha sem volt igazán termékeny. Ezen az albumon is mindössze egy dalt jegyez (Yo Soy La Luz). A bevezetőben említett öt dalon kívül is akadnak kellemes pillanatok az új korongon, de van olyan is, ami felejthető vagy egyenesen gyalázatos. Az utóbbi kategóriába sorolom az örökzöld "Oye Como Va" földolgozását techno és hip-hop crossover stílusban egy Pitbull nevű rapperrel. Brrr!!! A másik idegesítő momentum Bob Marley "Iron Lion Zion"-jának latinosított változata. Itt viszont elismerem, hogy személyes ellenszenv vezérelt, mert egyszerűen ki tudnám a reggaet fosni a világból. Ez alighanem azért lehet, mert nem füstölök reggeltől estig nagy, kövér spanglikat.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika