Haken: L-1VE 2CD+2DVD (2018)

y_4.png

Kiadó:
InsideOut

Honlapok:
www.hakenmusic.com
facebook.com/HakenOfficial

Igyekszem röviden, velősen fogalmazni. Aki lelkesedik a Haken muzsikájáért, melyben ötvöződik a Dream Theater-féle amerikai progresszív metál virtuozitása, a brit ős-prog bandák kísérletező szelleme és az ugyancsak Nagy-Britanniához köthető neo-prog rock vonal hangzásvilága; mindez nyakon öntve némi '80-as évekhez köthető nosztalgiával kevert hipermodern – mondhatnánk – édes-savanyú szósszal, már veheti is a cókmókját, vagy el is kezdhet böngészni az online áruházakban, mert a "L-1VE" beszerzése gyakorlatilag kötelező. Elismerem, hogy nem hibátlan anyagról van szó, de egyrészt ez az első ilyen kiadvány, másrészt a 2CDs és 2DVDs csomag "zsíros" tartalmához képest kulturált áron beszerezhető.

Az első CD+DVD egy 2017. április 13-án, Amsterdamban rögzített kis klubkoncertet örökít meg, amely értelemszerűen a kiváló "Affinity" album (2016) turnéjának volt fontos állomása. Ezt a koncertet pár nappal korábban volt szerencsém látni Budapesten, az A38 gyomrában. Akkor persze nem szólt ilyen jól (ami fölveti, sőt fönnhangon hirdeti az utólagos munkálatok extenzív voltát), de a látvány (zsúfolt színpad, nem kevésbé zsúfolt nézőtér) annyira hasonló, hogy szinte beleborzongtam. A kameráknak már alig maradt hely, így szemet gyönyörködtető beállításokról, professzionális fényképezésről sajnos szó sem lehetett. A látványelemek hiányát pótolja viszont a hibátlan muzsika, amit nem csak a tagadhatatlan utólagos belenyúlások magyaráznak, hanem az a tény (a kijelentés tényszerűséget személyes tapasztalatom igazolja), hogy ezek a zenészek valóban ilyen jók élőben. Kiváltképp Ross Jennings énekes teljesítménye káprázatos, aki a Hakenre jellemző, egyáltalán nem könnyű dallamokat hibátlanul, egyetlen megbicsaklás és vendéghang nélkül prezentálta.

Annak ellenére, hogy már ismerjük a georgiai Atlantában évente megrendezésre kerülő ProgPowerUSA alatt rögzített koncertek színpadképének zavaró sivárságát, a második CD+DVD-n hallható/látható 2016. szeptember 10-i koncert nekem sokkal jobban tetszik, és ennek alapvetően két oka van: itt nincs túlzsúfolva a színpad, tágas a tér és következésképpen jobban élvezhető a látvány, ami nem kelt bennünk klausztrofóbiás érzéseket. A másik – és ez a döntőbb – itt elhangzik minden idők legjobb Haken szerzeménye, a "Restoration" EP magnum opusa, a "Crystallised". Ez a 20 perc bizony végig merő libabőr, amit még meg is fejel a csapattal közeli barátságot ápoló Mike Portnoy epizódszerepe egy gong társaságában.

Ismétlem, a képi anyag nem hibátlan (sőt!), de a hangzás tűéles, így minden hiányossága ellenére is nyugodt szívvel ajánlom a rajongóknak. El kell fogadnunk, hogy ebben a műfajban, egy ilyen zenekarnak – akármilyen szemtelenül tehetségesek is! – aligha lesznek forrásai jobb, látványosabb koncertanyag rögzítésére. Ez a mai zeneipar (és emberi természet) szomorú realitása.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika, dvd