U2: Elevation - Live From Boston DVD (2001)

yyyy_1.jpg

Kiadó:
Island Records

Már több mint két éve annak, hogy retrospektív jelleggel írtam egy cikket gyermekkorom egy meghatározó zenekaráról és kiadványáról, név szerint a U2 "Under A Blood Red Sky" című anyagáról, pontosabban: a kiváló 1984-es koncertlemez mozgóképes változatáról, a "Live At Red Rocks" DVD-ről. Az a denveri (valójában morrisoni) előadás tényleg legendás epizódja volt a világhírű együttes hosszú karrierjének, és elképesztően szerencsések vagyunk, hogy a fiatal, ereje teljében lévő csapat nyers zsenialitását akkor dokumentálták. Persze nem kis hiányérzet ébredhet a rajongóban, ha azt vesszük, hogy az a koncert az 1983-as "War" album turnéján készült, a U2 pedig még a leghangosabb sikerei előtt állt, csak ezután jelent meg a "The Unforgettable Fire" (1984), az örökbecsű "The Joshua Tree" (1987) és a merész, kísérleti jellegű "Achtung Baby" (1991), mellyel számomra sajnos véget is ért az ír rockerek érdemi pályafutása.

Egy ideje már gyötrődtem azon, hogy kellene egy frissebb koncert DVD, amelyen az előbb fölsorolt három nagyszerű lemez dalai is szerepet kapnak. Végül a sok élő anyag közül - az erősen akciós ár miatt némi szerencsével - az "Elevation 2001" mellett döntöttem. Ebben szerepe volt annak is, hogy a "Zooropa" (1993) és a "Pop" (1997) által képviselt kisiklás után az "All That You Can't Leave Behind" (2000) egyfajta visszatérés volt a U2 hagyományos hangzásához, sőt ez az album az ezredforduló után megjelent összes U2 anyag közül messze a legemészthetőbb (ha nem is tökéletes). Szerencsére a stúdióalbumhoz képest a róla itt elhangzó dalok sokkal dögösebben, rockosabban szólalnak meg. Még a nekem nem igazán meggyőző és a 2000-es évek alternatív rock zenekaraira oly jellemző "pumpáló" ritmusa miatt engem zsigerből irritáló MTV sláger, a "Beautiful Day" is teljesen élvezhető. Nem mondom, annyira nem örültem annak, hogy az "All That You Can't Leave Behind" 11 dalából 7 szerepel a szetlistán, de ebben a tálalásban egészen vállalhatók, a totálisan középszerű "New York"-ot kivéve.

Szóval jobban örültem volna egy zsírosabb "best of" jellegű bulinak, de a közel 2 órás koncert így is bőven szolgál klasszikusokkal, sőt váratlan választásokkal is. Szerencsére a Zooropa (ó, milyen savanyú volt az a citrom!) csak egy akusztikus ballada erejéig kerül elő (Stay), a "Pop"-ról pedig csak a "Gone"-t játsszák, mégpedig a stúdióváltozatnál sokkal rockosabban (illetve a "Wake Up Dead Man" kap még esélyt, de szerencsére csak egy másfél perces epizódszerepben). Az "Achtung Baby"-ről a tipikusnak nem mondható "Until The End Of The World" és a "The Fly" hangzik el, pedig az ember alapból inkább az "Even Better Than The Real Thing"-et, a "One"-t vagy a "Mysterious Ways"-et várta volna. Ennek én kifejezetten örültem, hiszen az "Until The End of the World" az egyik titkos favoritom. Hasonlóképpen jól esett hallani a "Bad"-et a "The Unforgettable Fire"-ről - mondjuk a "Pride" vagy a "Wire" előadását még nagyon szívesen megnéztem volna! Szokatlan továbbá a "Bullet The Blue Sky" dallamában valamelyest módosított verziója, a U2-nak egyébként is ez a legkeményebb dala, de itt szinte metálosan dörren meg.

Összegezvén az élményeket: ez a 3 bostoni előadásból (2001. június 5., 6. és 9. a Fleet Centerben) összevágott koncert DVD szerintem a 2000-es évek U2-jának legjobb élő anyaga (mondjuk a 2015-ös "Vertigo 05: Live from Milan" sem rossz!). Annak ellenére mondom ezt, hogy a DVD valamiért nem szélesvásznú, a modern fölvételektől elvárt 16:9 helyett 4:3 az alapértelmezett képarány. Ezt azért kenterbe vághatná egy a The Joshua Tree turnéról készült DVD. Tényleg, vajon forogtak ott a kamerák? Nagyon remélem!

Tartuffe

Címkék: dvd