In memoriam Shawn Lane (1963-2003)






























Shawn Lane egy hazánkban vajmi kevéssé ismert univerzális zenei zseni, páratlan sokhangszeres muzsikus fenomén volt, aki 1963-ban született Memphis-ben, Tennessee államban. Már 4 évesen elkezdett zenélni, zongorán és csellón kísérte nővéreit, akikkel együtt vokális képzésben is részesült. 10 éves korában kezdett el komolyan foglakozni a gitárral, amit a természetéhez leginkább illő hangszernek talált, és amin hihetetlen gyorsan fejlődött. 14 évesen elment egy meghallgatásra, amit a Memphisben viszonylag nagy népszerűségnek örvendő "Black Oak Arkansas" nevű country rock együttes szervezett. A bandát teljesen lenyűgözte a fiú gitárjátéka, fölvették, és 4 éven keresztül velük zenélt. 15 évesen Lane látta Allan Holdsworth-öt játszani egy UK koncerten, és ez arra inspirálta, hogy egy saját, inkább a jazz rock-hoz közelebb álló stílust alakítson ki.


























Lane 18 évesen megházasodott, és mivel a "Black Oak Arkansas"-szal való állandó turnézás már kifárasztotta, a következő 8 évet leginkább hangszeres gyakorlással (gitár, zongora, ütős hangszerek), zeneelméleti továbbképzéssel, kompozíciós képességei fejlesztésével töltötte. Bár legkedvesebb hangszere mindig a gitár maradt, a kompozícióra legalkalmasabb hangszernek a zongorát tartotta, így a "Powers of Ten" címet viselő, 1992-ben megjelent első szóló albumának nagy részét is zongorán szerezte. Ez a lemez elnyerte a kritikusok egyöntetű tetszését; Lane pedig elkezdett turnézni saját bandájával, és rengeteg stúdiómunkában vett részt "session" zenészként.


A "Powers of Ten" sikere után Lane még két szóló albumot adott ki, majd miután az 1990-es évek közepén találkozott Jonas Hellborg-gal, egy különösen szoros zenei együttműködés alakult ki köztük. Mindkettőjüknek azonos volt a zenei érdeklődése; rajongtak a klasszikus, jazz, rock és indiai zenékért. Közös munkájukat számos hanghordozó örökítette meg.



















Sajnos Lane-t egész életében kínozta egy "psoriasis" nevű örökletes betegség, ami csúnya és erősen irritáló bőrelváltozásokat okoz. Ez a betegség gyakran megtámadja az izületeket is akut reumás arthritis-t idézve elő. Szerencsére ez Lane-t nem akadályozta gitárjátékában, de komoly izületi fájdalmakat élt át, nehezen járt, fájdalmasan mozgott, és az arthritis kezelésére kiírt szteroidok miatt kórósan elhízott. A fiatal korában csontvékony zenész élete vége felé már közel 200 kilót nyomott. A betegségével összefüggő súlyos légzési problémákkal került kórházba, ahol 2003. szeptember 26-án visszaadta lelkét Teremtőjének.


Szóló albumok:


    * 1992 West Side Boogie (Promo Single)
    * 1992 Powers of Ten (Warner Bros.)
    * 1999 The Tri-Tone Fascination
    * 2001 Powers of Ten: Live!

Lemezek Jonas Hellborg-gal:

    * 1996 Temporal Analogues of Paradise
    * 1997 Time is the Enemy
    * 1999 Zenhouse
    * 2000 Good People in Times of Evil
    * 2002 Personae
    * 2003 Icon

Barátja Alex Masi így emlékszik meg róla: "Shawn Lane egyike volt azoknak a túlvilági misztériumoknak, akiket transzcendens tulajdonságaik olyan titokzatossá tesznek, hogy már az álomvilág és a valóság között félúton lebegő valósággá avatja őket. Shawn számára a gitározás nem annyira végső cél, mint inkább lételem, a létezés szükségszerű tünete volt. Valaki azt mondta róla, hogy kivételes képességei bármilyen területen zseniálissá tették volna, és én is ezt hiszem... elképesztő tudása egy csomó különböző területen legendák tárgyává lett, és ez mind igaz. Kétségkívül utánozhatatlan volt a gitáron, de ő egy sajátos, csak számára elérhető kategóriába tartozott. Soha nem lesz mégegy Shawn Lane, mint ahogy sohasem lesz mégegy Van Gogh. Nem lehet kiemelni a szédületes gyorsaságát, a hangválasztását, az érintését, a tónusát, a vibrátóját, sem a virtuóz zongorajátékát, a fotografikus memóriáját, a kivételes értelmi képességeit, a sajátos humorérzékét, a gyermeki kedvességét... ő mindez volt egyben -- plusz az a meghatározhatatlan tulajdonság, ami őt az álom és valóság mezsgyéjén található furcsa világba helyezte."

Megemlékező honlap:
www.shawnlane.com

Megemlékező video klip:
 http://video.google.co.uk/videoplay?docid=1162145205794289090

Életrajzi adatok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shawn_Lane















2004-ben sok kiváló gitáros, muzsikus tisztelgett Shawn Lane emléke előtt egy két CD-s gyüjteményes kiadványban, ami a "Lion Music" kiadónál jelent meg "Shawn Lane Remembered" (Vols. I-II) címmel. Ezen olyan barátok, pályatársak szerepelnek, mint Alex Masi, Dave Martone, Lars Eric Mattsson, Torben Enevoldsen és Patrick Carlsson. Különösen az első lemezt ajánlom minden Sawn Lane rajongónak, de minden instrumentális gitár zenét kedvelőnek egyaránt.


Tartuffe

Címkék: életpálya