Brainstorm: Downburst (2008)


Jó látni, hogy fut a Brainstorm szekere, és mivelhogy a banda sem titkolja, hogy szereti hazánkat (rendszeres fellépések országszerte, koncert DVD, stb), kicsit, mint sajátjainknak is szorítunk a megérdemelt sikerért. A magyarság mindig is híres volt asszimilációs erejéről, úgyhogy személy szerint nem is bánnám, ha felszippantanánk ezt az őserejű német power csapatot. Némethon valahogy csak kiheverné, ott azért van power-utánpótlás, nekünk meg legalább lenne egy…

Az új lemezt nagy várakozás előzte meg, hiszen a legutóbbi anyag, a Liquid Monster, és arról is az All Those Words slágernóta rendesen megnövelte a csapattal alaposabban ismerkedni kívánók számát. Nem tudom most megítélni, milyen lesz a Downburst fogadtatása, de nekem jobban tetszik, mint a Folyékony szörny. Örülök, hogy nem akartak újabb vendégénekesnős slágergyüjteményt, meg jópofa viccelődést és lemezcímet, hanem miután alaposan összefröcskölték vérrel a lemezborítót, leszegett fejjel belerohannak a gyomorszájunkba. Egy túlfűtött gőzmozdony energiájával indít a lemez (Falling Spiral Down), mintha csak egy újkori Halford dalra énekelne Andy B. Frank, természetesen zseniális témákat. A másodikként lesújtó Fire Walk With Me az egyik legjobb nóta. Voltaképpen egyszerű szerkezetű tétel, de a fejszaggató középtempó annyi energiát rejt, amennyit egy magára valamit is adó fekete lyuk az univerzumban.

Egyenletesen magas színvonalon gázol rajtunk végig a zenekar, és külön érdekes, ahogy a kiváló, de tömény, mázsás hangzásból egy-egy hallgatás után újabb és újabb dalok adják meg magukat.

Biztos csak véletlen, de azért azt megemlítem, hogy az egyébként szintén remekül sikerült How Do You Feel és a Gotthard-klasszikus Anytime Anywhere kezdőriffje igencsak komoly hasonlóságot mutat…

Szólók terén sajnos ezúttal sem kápráztatnak el a fiúk, de így legalább nem akartam még gondolatban sem megölni a kiadó emberét, aki éppen a szólók idejére időzítette a promólemezeket hazavágó, szokásos mondandóját.

Túrisas

(A cikk eredetileg a Rockinform 156. számában jelent meg.)
Címkék: lemezkritika