Fates Warning: Live In Athens DVD (2005)


Kiadó:
InsideOut

Dalok:

01. One
02. A Pleasant Shade of Gray, III
03. Life in Still Water
04. Simple Human
05. Heal Me
06. Pieces of Me
07. Face the Fear
08. Quietus
09. Another Perfect Day
10. A Pleasant Shade of Gray, XI
11. The Eleventh Hour
12. Point of View
13. Monument
14. Still Remains
15. Nothing Left to Say

A "Live in Athens" a 2005-ös európai turnét örökíti meg, amit sajnos nem sikerült megnéznem (abban az időben külföldi tanulmányiammal voltam elfoglalva). Éppen ezért nem kis izgatottsággal ültem a TV elé; reménykedtem, hogy - amennyire lehetséges - meg tudom majd idézni a kényszerűségből kihagyott budapesti koncert hangulatát (2005. február 16, Wigwam). Nem tudom, hogy a résztvevők által kb. 500 főre becsült magyar közönség (ami hozzánk képest elég tisztességes szám!) hogy bulizta végig a koncertet, de a DVD megtekintése után azt kell mondjam, a görög közönség mindenképp dicséretet érdemel; egyrészt dugig megtömték az egyébként nem túl nagy termet, másrészt, már a koncert legelejétől fogva teli torokból üvöltötték a dalokat, legalábbis a fogós refréneket.

Az FW zenéjének egészen egyedi, varázslatos atmoszférája van; egy fájdalmas, melankolikus világot idéz meg, amiből azért még nem veszett el teljesen az élet igenlése. Talán a borongós, esős Seattle "nagy" bandái ilyen zenét játszottak volna, ha rendesen megtanulnak zenélni és nem válik számukra ideológiai kérdéssé a híres elődök megtagadása. Az FW sajátos stílusából eredően nem a szapora, beindulós nótákról híres, a DVD mégis egészen modernül, kifejezetten vastagon szólal meg. A tendencia elég egyértelmű és következetes, a csapat idővel egyre szigorúbb. Nem mondom, hogy nem tudnék elképzelni több és technikásabb gitárszólót, de az embernek valahogy még sincs kínzó hiányérzete, hiszen a zene - főleg ritmikailag - nagyon is összetett.

A produkcióról annyit kell tudni, hogy a hangminőség kifejezetten jó, bár a zene csak sztereó 2.0-ban hallgatható. A színpadkép elég spártai (pedig a koncert Athénban volt, he-he), a zenészek is egyszerű utcai ruhában, amúgy sallangmentesen nyomják. Sajnos a kameramunka nagyon gyenge, olykor kapkodó és a kép zavaróan sokszor életlen. Summa summarum, kis költségvetésű kiadvánnyal van dolgunk. Még szerencse, hogy a zene bőven kárpótol minket.

Véleményem szerint a szetlista erős, elég szerencsésen lett összeválogatva, bár lehetett volna egy kicsit hosszabb (kicsit kevesebb, mint másfél óra). A John Arch (első énekes) rajongóknak azonban mindenképpen rossz hír, hogy az első három albumról egyetlen nóta se került bele. A Ray Alder korszak lemezei nagyjából arányosan képviseltetik magukat, a legutóbbi "X" korong (2004) nincs éppen túlexponálva; erről összesen három dalt hallhatunk. Ray Alder egyébként amellett, hogy zseniálisan énekel, kiváló frontember is. Verbálisan nem kommunikál sokat a közönséggel, de végig nagyon "együtt van" a zenével.

Az együttes magját jelen esetben a Jim Matheos (gitár, zenei agy), Ray Alder (ének), és Joey Vera (basszus) által alkotott trió képezi. Az utóbbi hihetetlen energiával bőgőzi végig a koncertet, bár az idétlen kis mohikán taraj miatt alig ismertem föl. A hangzást lényegesen erősíti Fran Aresti régi-új gitáros közreműködése, a nem éppen gyakori (vagy bonyolult) szólók többségét is ő játsza. Sajnos Mark Zondert, az egészen egyéni stílusú dobost most Nick D'Virgilio (Spock's Beard) helyettesíti, de soha rosszabb cserejátékossal ne legyen dolgunk! Igazi csemege, hogy az első ráadásban megjelenik a "Disconnected" (2000) című albumon is besegítő Kevin Moore (ex-Dream Theater). Istenem! Mennyire hiányzik nekem a jó Álomszinházból!

A DVD beszerzését (ha mégoly nagy nehézségekbe ütköznék is) mindenképpen ajánlom azoknak, akik vonzódnak a komorabb hangvételű, atmoszférikus progresszív metálhoz. Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy ha a hangulat elkap, az FW majdnem úgy el tud varázsolni, mint a legjobb Pink Floyd lemezek. Az pedig nagy szó!

Tartuffe
Címkék: dvd