Top 10 + 1 (2009)

Az új Metallica album Guitar Hero III-as újrekeverése miatt már tavaly is kénytelen voltam az évösszesítő Top 10-es listához odabiggyeszteni + 1 lemezt (lásd itt). Most nem az elbaltázott hangzás utólagos kiigazítása indít ugyanerre, még csak nem is csélcsap természetem vagy egykori felületes értékítéletem, hanem egyszerűen az a kivédhetetlen tény, hogy egyes zenék (főleg a progresszív műfajban) csak szépen lassan érnek be, mint a legjobb borok.

Mentségemre legyen mondva, amikor az izraeli Edgend bemutatkozó lemezéről elmélkedtem ezen az oldalon, legott ki is jelentettem (ez kérem dokumentálva is vagyon): "Ez nem az a fajta muzsika, amiről kategorikus kijelentéseket lehet tenni néhány meghallgatás után, legyen az bármilyen figyelmes. Esélyt kell adni a daloknak, hogy beleköltözzenek az agykéreg megfelelő zugaiba, s akkor még bármi is lehet..." (az egész itt)

Nos, az a bizonyos "bármi" nem váratott sokat magára, és ebben a halaszthatatlan + 1 kiegészítésben materializálódott. Most sem állítom, hogy könnyű megbarátkozni ezzel az anyaggal. Az Adagio-val való nyilvánvaló kapcsolat miatt (Kevin Codfert, az Adagio billentyűse volt az "A New Identity" producere és hangmérnöke) kézenfekvő az összehasonlítás, de ha lehetséges lenne ettől elvonatkoztatni, akkor is ez jutna eszembe: ha minden idők egyik legjobb neo-klasszikus progresszív metál lemezének tartjuk az Adagio "Underworld" albumát (2003) - és erre minden okunk megvan -, akkor illendő, hogy az Edgend kiváló bemutatkozása is helyet kapjon a tavalyi év élbolyában. A két lemez ugyanis - nincs erre jobb szó - "egyívású". Hosszú a beszoktatási idő, de utána súlyos függőséget okoz. A "Voices" pl. címéhez híven napok óta beleköltözött a fejembe, és feszt ott duruzsol.

Summa summarum: élnem kell azzal a jogommal, hogy a 2009-es Top 10-hez utólag hozzácsapjam az Edgend "A New Identity" című albumát. Persze az egész dolog majdnem tisztán akadémikus, mert itthon boltokban beszerezni a CD-t továbbra sem könnyűlovaglás. Persze, ha valakinek van türelme kivárni, éppen megrendelheti (s ez itt most a reklám helye) pl. a CD Pincében 3990-ért. Soha rosszabb befektetést.

Tartuffe

Címkék: toplisták