Shakra: 33 The Best Of (2014)

Shakra.jpg

Kiadó:
AFM Records

Honlapok:
www.shakra.ch
facebook.com/ShakraBand

Igen, ez az, aminek látszik. Benne van a nevében... Válogatás lemez, de a mai divatnak megfelelően pár plusszal. Jelen esetben a csábos adalék nem más, mint 2 korábbi dal újrakevert változata (Chains Of Temptation, Take Me Now), valamint 3 vadonatúj dal (Live For Today, The Beacon, For The Rest Of My Days). A csapat facebook oldalán valami troll azon méltatlankodott, hogy miért kell neki 3 új szerzeményért megvenni egy AFM módra túlárazott dupla válogatás CD-t. Erre az együttes azt írta vissza (jogosan!), hogy aki csak az új dalokra kíváncsi, az célirányosan letöltheti pl. az iTunesról. Hozzáteszem: a válogatás albumok tipikusan nem a hardcore rajongóknak készülnek, hanem az olyanoknak (mint én), akik figyelemmel kísérik ugyan az együttes munkásságát, ha egy lemez nagyon jól sikerül, talán meg is veszik, de nem érzik kötelezőnek, hogy a "The Complete Works" ott figyeljen a szobapolcon.

Nem nehéz a megfejtés, a dupla CD arról kapta a nevét, hogy összesen 33 szám szerepel rajta. Amint az a bevezetőmből kiderült, a számokat (2 kivételével) nem keverték vagy vették újra, így a hangzás nem éppen egyenletes, az olyan nótáknál, mint pl. a "Walk On Water" vagy "Now Or Never" hallhatóan esik a színvonal. Mint minden egyes válogatás album esetében, itt is lehetne azon csámcsogni, hogy szívesebben hallgattam volna ezt vagy azt, de ez a hozzáállás nem vezet sehová (It is what it is - mondják angol nyelvterületen...). Azt gondolom, hogy ez a "Best Of" híven tükrözi a svájci gárda munkásságát, pl. kiderül belőle (legalábbis nekem), hogy mostanában egyre jobban teljesítettek (itt), az új nóták pedig elég jól sikerültek.

Ezt figyelembe véve nem egészen értem, hogy a hivatalos megjelenés előtt (ami ma, május 9-én van) mindössze két héttel John Prakesh, a banda indiai származású énekese miért jelentette be kilépését a csapatból. Jó szerencsét kívánva kollégáinak kijelentette, hogy a jövőben új utakon kíván járni (majd meglátjuk, hogy ez pontosan mit jelent). Prakesht 2009-ben több mint 100 meghallgatott jelentkező közül választották ki, most pedig kezdhetik előlről az egész cécót. Nincs szerencséjük, először Mark Fox, most meg Prakesh... Remélem sikerül találniuk egy hasonlóan tehetséges frontembert, hogy folytathassák a zenei értelemben még mindig ígéretes, áldásos ténykedésüket.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika