Red Circuit: Homeland (2009)


Kiadó:
Limb Music

Honlapok:
www.redcircuit.de
myspace.com/redcircuitband

Zenészek:

Chitral "Chity" Somapala - ének
Markus Teske - billentyűk
Christian Moser - gitár
Andy Klein - dobok
Tommy Schmitt - bőgő

A Red Circuit Markus Teske billentyűs és producer projektje, aki olyan bandák, előadók stúdiómunkálatait segítette-segíti hangmérnökként, mint a SymphonyX, a Vanden Plas, vagy Neal Morse és Ian Perry. A 2006-os "Trance State" után most újra megírtak Andy Kuntz-cal (Vanden Plas, Abydos) egy lemeznyi nótát. Andy Kuntz tevékeny közreműködése egészen nyilvánvaló az erős Vanden Plas és Abydos párhuzamok miatt, de azért is, mert a korábban Firewind, most Civilization One színekben "versenyző" Chitral Somapala orgánuma, enyhén nazális hangja nagyon hasonlít Andy-ére.

Az első album még néhány kimondottan jó nevű gitáros: Stephan Lill (Vanden Plas), Patrick Rondat (Elegy) és Stéphan Forté (Adagio) szerepeltetése ellenére sem vert föl túl nagy port, pedig voltak rajta kifejezetten erős dalok ("Under The Sun", "The Veil", "Where You Are"). Ezúttal a számomra ismeretlen Christian Moser (ex- Sheela) kezeli a hat- olykor héthúros hangszert, s teszi ezt meggyőző kompetenciával (pedig nem akárkik cipőjébe kellett lépnie). Csatlakozása a projekthez jótékonyan befolyásolta a hangzást, az egész egy kicsit szőrösebb, riff-központúbb lett tőle.

A recept egyébként maradt a régi: gondosan megkomponált dalok, fogós refrének, progresszív zenei megközelítés, s mindez ráültetve a Markus Teske védjegyének számító "nagyzenekari" alapokra. Bár a szerzemények egyenletesen magas színvonalat képviselnek (ráadásul magasabbat, mint az előző lemez nótái), mindenképpen érdemes a kiemelésre pl. a címadó "Homeland", a húzós "Absinth", vagy a Psychotic Waltz-os groove-val megfejelt "Spear Of Fate". Vanden Plas rajongók, akiket kedvencük a 2006-os "Christ O" óta nem kényeztet új anyaggal, igyekezzenek beszerezni a "Homeland"-et, mert a csalódás kizárva!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika