Twinspirits: The Forbidden City (2009)

Kiadó:
Lion Music

Honlapok:
www.twinspirits.net
myspace.com/twinspiritsband

Zenészek:

Göran Nyström – ének
Daniele Liverani – billentyűk
Tommy Ermolli – gitár
Alberto Rigoni – bőgő
Dario Ciccioni - dobok

A főszerepben: Daniele Liverani. Nem valamely, a magyar TV-ben mostanában divatos 300 részes olasz filmsorozat kezdődik így, hanem a hihetetlen termékeny gitáros-billentyűs minden egyes projektje foglalható össze ebben a tőmondatban. Ezek közül nekem a "Genius: A Rock Opera" jött be leginkább, annak is a 2. és 3. epizódja (utóbbi itt), illetve az Empty Tremor "The Alien Inside" (2004) című albuma. Jelzem, a Frontiers Records akciók keretében mindkettőt már szinte ingyen hozzád vágják, csak vigyed.

A Twinspirits (a névválasztást a fönt említett rock opera számomra követhetetlen történetének egyik fő karaktere ihlette) igazi olasz szupergrúp nagynevű zenészekkel. Egyedül az énekesi poszton találkozunk egy skandináv, konkrétan svéd arccal; az aranytorkú Göran Nyström honfitársa, Søren Adamsen helyett került a mikrofon mögé. Azt kell mondjam: szerencsére, hiszen teljesítménye sokat javított az összképen.
 
A 2007-es bemutatkozó lemez, a "The Music That Will Heal The World" szerintem nem volt túl meggyőző. Az új album jobban, teltebben szól, mint az előző, és a dalok – ha nem is mind – erősebbre sikerültek. A helyzet az, hogy Daniele Liveraninak azonnal fölismerhető stílusa, dallamvilága van, megírt már egy nagy rakás kiváló nótát, hangszeres szólóit élvezet hallgatni, de a Twinspirits-szel az a bajom, hogy kicsit lagymatag a dolog, hiányzik belőle az, amit szokás nemes egyszerűséggel "umpf"-nak nevezni. A lityi-lötyi dalok mellett van ugyan egy-két dögösebb nóta, pl. a címadó "The Forbidden City", a "Number One", vagy az "I Am Free", de ez kevés ahhoz, hogy a CD törzsvendéggé váljon a lejátszómban.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika