Lake Of Mind: A Condemned Soul

Honlapok:
www.lakeofmind.hu
mymusic.hu/lakeofmind

Talán ha érdekelnének a magyar zenei fesztiválok, találkozhattam volna a progresszív metált játszó Lake Of Mind zenekar nevével, de mivel messze elkerülöm az ilyen rendezvényeket, kénytelen voltam egy külföldről működtetett honlap böngészése során belefutni első albumukba. A fiúk belefáradtak a sikertelen kiadókeresésbe és letölthetővé tették az összefüggő történetet földolgozó komplex zenei drámájukat (a frappáns fordulatot egy az egyben honlapjukról emeltem be ide).

Az "A Condemned Soul" valóban drámai és tagadhatatlanul komplex; hallatszik rajta, hogy a komponálásért elsősorban a ritmusszekció, Sanda Gábor dobos és Takács József bőgős felel. Dominálnak az összetett, zaklatott ritmusok, ami alapjában véve nem is lenne baj, ha ez egyszersmind párosulna követhető, megjegyezhető dallamokkal. Ezek hiányában azonban az összhatás – a tagadhatatlan hangszeres kompetencia és a számos tetszetős zenei ötlet ellenére – pontosan olyan zsúfolt és olyan kevéssé megkapó, mint a 2005-ben földbe állt Zero Hour esetében.

A fiúk most éppen billentyűst keresnek (a lemezen Kas Zoltán, a Dreyelands egykori tagja segítette ki őket); talán egy dalszerzésben is honos, dallamorientált zenész kiprovokálhatná a szükséges változásokat. Ha tanácsolhatnék valamit, azt mondanám, hogy sok Kiuas-t kellene hallgatniuk, hiszen Kaufmann Péter énekes hangja tónusában határozottan hasonlít a nemrég stílusváltás miatt kilépett Ilja Jalkanen orgánumához. Amúgy meg nagy, hangos hajrá az elszánt magyar muzsikusoknak!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika