Rocket Queen - Guns N' Roses tribute band - Interjú

A következő versenyző egy Guns N' Roses tribute zenekar. Kérdéseimre Nagy Péter válaszolt.

Mikor alakult a zenekar?

A zenekar 2011. májusában alakult Rocket Queen - Guns N' Roses tribute band néven; gyors tagcserék is zajlottak, majd stabilizálódott a helyzet. 

A zenekar megalapításánál mennyire játszott szerepet a névadó zenekar aktuális  népszerűsége illetve a saját rajongásotok a zenekar iránt?

A népszerűség nem igazán. Volt egy koncepciónk, s van egy koncepcióm, ez alapján dolgozunk, s formáljuk a jövőnket. 

Van-e másik zenekarotok / zenekaraitok, amelyben saját nótákkal nyomultok?

Természetesen van egy másik formáció, amely az önmegvalósítást a saját szerzeményein keresztül szeretné elérni - megjegyezném a tribute és a saját szerzeményes formáció ugyanazon tagokból tevődik össze. Lényegében, szeretjük a tribute-ot csinálni, de mellette ott van a szívünkben a saját szerzemények hada, amely kitörni kész. Mindennek csak a pénz szab határt, no meg az alkohol - mondhattam volna mást?

Havonta hány fellépésetek van? Mekkora az érdeklődés a zenekar iránt?

Nos a zenekar "újszülött"  mivoltából kifolyólag Rocket Queen név alatt nem tud maga mögött még több száz fellépést, s még igen sok fejlődés vár a  csapatra, de ahhoz képest amire számítottam, a fogadtatás jobb, sőt... (Úgy tünik még a Guns N' Roses tribute piacán be lehet tömni néhány tátongó lyukat.)

Van tudomásotok más Guns N' Roses tribute-ról Magyarországon?

A kérdésedre egy egyszerű s nagyszerű válasz: Igen, van :) Tisztában vagyunk, azzal hogy nem mi vagyunk az egyetlenek a millióból, akik Gunst tolnak, így hát jelszavunk: mindent lehet másképp is csinálni - néha jól, néhol szarabbul, de mindkét esetben a lélek, az érzés ugyan az. Nem Hollywood Rose, nem Dust n' Bones. Ne is hasonlítsuk egyiket a másikhoz, mindenben benne van az egyéniség egy csöpp szelete. Bár egy idő után felmerül a kérdés, ki vagyok én? És mielőtt megkérdeznéd, nem utálunk senkit!

Ebből a formációból tudtok anyagilag profitálni?

Lehet, meglepőnek tűnhet, de igen. Persze ez a "profit" néha több, néha kevesebb, de maga a gondolat hogy a minimális zsebpénzt megkeresed vele jó érzéssel tölti el a szívemet. Hiszen azt csinálhatod amit szeretsz - ebből a megközelításből ez egy drága mulatság, amely megköveteli, hogy dolgozz valamit a zene mellett. Szóval a részemről ez nem a pénzről szól. Természetesen van egy összeg, de nem ez a motiváló faktor. Én egyszerűen élvezem. Szeretem ezt a szerepet. Élvezem a zenét, jelen esetben a Guns N' Roses-t. Azt fontosnak tartom kijelenteni, hogy egy tribute zenekar is sok munkát igényel. Nagyobb a nyomás, hogy megfelelj a támasztott elvárásoknak. Itt is ugyanúgy össze kell próbálni a produkciót, és rengeteg pénzt kel beleölni a ruhatárba!

Mit gondoltok? Miért alakul mostanában ennyi tribute zenekar?

Én inkább azt tenném fel kérdésként, hogy miért alakul ennyi metál zenekar? Engem ez jobban aggaszt; arról nem is beszélve hogy miért van annyi "egyenember" a zenében, hol vannak az egyéniségek, vagy inkább fogalmazzak úgy az őszinte, nyers rock n' rollerek? Arról nem is beszélve hogy egyes társadalmi rétegekben sokaknak már nem mond semmit az, hogy Nazareth, Led Zeppelin, s még sorolhatnám. Azt mondom: amennyiben egy tribute képes fentartani az emlékeket, s így fenntartani a régi korok nagyjait, akkor csak így tovább. Őszintén megvalva, szerintem nem szaporodtak el a tribute zenekarok. Külföldön már korábban is rengeteg akadt egy országon belül. Mindent lehet kicsit másképp előadni. Verseny van!

Másrészről pedig ne feledjük el, hogy egy saját számos zenekar (egy egyéniség) sokaknak rizikófaktor. Rizikó a zenekar minőségét, mondanivalóját tekintve, és rizikó a közönség száma, valamint reakciói szempontjából is. Természetesen a tribute is rejt magában veszélyeket, hiszen a minőség ott még inkább mérvadó, mert már van egy eredeti viszonyítási alap, egy mérce, amihez képest méricskélik a zenekart. Mennyire hasonlítanak, mennyire tudják felvenni az adott egyénre jellemző mimikákat, gesztusokat, hangképzést stb. Ami talán a legfontosabb, hogy mennyire képesek visszaadni az érzést, a hangulatot. Ezt tartom fő piorításnak a Rocket Queen - Guns N' Roses tribute esetében is.

Természetesen mindezt felfoghatjuk színháznak is. Itt is van öltözködés, mondhatni fel kell készülni az adott szerepre. Megtanulni a szöveget s előadni a nagyközönségnek. Igaz, ez egy olyan szerep, amit már valaki eljátszott, de egy színházi előadás esetében is változhat a szereposztás.  Összesítve egy tribute zenekar esetében jómagam azt tartom elsődlegesnek, hogy képes legyen visszaadni az eredeti által nyújtott színpadképet, érzésvilágot. Fontos számomra, hogy amit az öreg Axl Rose-ék megírtak, elmondtak, eljátszottak, az újból képes legyen megérinteni a hallgatóságot. (Ha minimum egy ember megérzi a rock n' roll-t, akkor én boldog vagyok.) Felöltözöl, felveszed a kendőt, a bőrgatyát, iszol valamit, s azon tűnődsz, hogy meddig vagy az, akinek születtél, hol kezdődik a színház. Aztán mehet a rock n" roll! 

Hol léptek fel legközelebb?


Augusztus 6-án, szombaton a budapesti Rocktogon-ban. Majd pedig szeptemberben a Crazy Mama Music Pub-an, nyomjuk a guns n' rollt. Várunk mindenkit szeretettel.

Üdvözlettel:
Rocket Queen - Guns N' Roses tribute band Hungary
Tel: +36 20 364 4296
Mail: rocketqueen.gnrtribute@gmail.com
Page: http://www.rocketqueen.hu (hamarosan)

Köszönöm az interjút!

Andrea

Címkék: interjú