Divinity Compromised: A World Torn (2013)

Cover_3.jpg

Honlap:
www.divinitycompromised.net

Még valamikor 2008-2009 körül botlottam bele egy amerikai prog-power csapatba Sacred Dawn néven. Túl sok mindenre nem emlékszem velük kapcsolatban, az biztos, hogy nem tettek rám nagy benyomást, kivéve Lothar Keller énekest, akinek bivalyerős, mélyebb fekvésű orgánuma egész tetszetősnek tűnt. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy Keller nevét örömmel fedeztem föl egy másik amerikai - pontosabban: chicagói - prog-power csapat bemutatkozó lemezén.

A Divinity Compromised kicsit más jellegű muzsikát játszik, mint a Sacred Dawn, bár ugyanabban a stílusban alkotnak. Kihasználva, hogy Kelleré nagyon hasonlatos Warrel Dane hangjára, még rá is dolgoztak a Nevermore párhuzamokra. A különbség talán annyi, hogy a DC próbál egy szimfonikusabb hangzást megvalósítani. Bennem fölsejlenek erős Creation's End áthallások is, de belátom, hogy ezzel nem sokak tudnak mit kezdeni. Most, hogy a Nevermore zenészei külön utakon járnak, talán a DC lehet a szegény ember Nevermore-ja. Még Jeff Treadwell gitáros sem sokban marad el Jeff Loomis mögött.

Az "A World Torn" súlyos, sötét hangulatú korong, amely ugyan nem koncept-album, de egy meglehetősen egységes tematikus szállra vannak fölfűzve az egyes dalok. Az együttes egyelőre nem bajlódik hivatalos, nagy kiadóval (Amerikában ezek szinte teljesen mostoha sorsukra hagyták a metál csapatokat), hanem magánkiadásban jelentette meg első lemezét, amit tőlük személyesen lehet megrendelni, vagy a szokásos internetes szolgáltatásokon keresztül. Az én ízlésemnek ugyan túlságosan amerikai az egész, de aki ezt a Nevermore-Darkology-Epysode-Outworld vonalat kedveli, talán ebben sem csalódik nagyot.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika