R.I.P. Jeff Beck (1944–2023)

beck.jpeg

A 2022-es évet is egy megkerülhetetlen ikonra emlékezve (†Meat Loaf) kellett kezdenünk, sajnos az új évben sincs ez másként. Az élet véges, a stílus legendái pedig megöregedtek, ezért nincs illúziónk, hogy nem kell egyre több hasonló megemlékezést írnunk a közeljövőben.

Nem lehetünk elég hálásak a technikai fejlődésnek, hogy napjainkban már olyan minőségben és úgy tudjuk megőrizni az örökségüket, hogy szélsőséges esetben haláluk után akár még turnézni is indulhatnak a legendák. A hologram-koncerteket persze egyelőre magam is inkább kegyeletsértőnek tartom, de ha arra gondolok, hogy a relatív közelmúlt magyar gitárkirályának, Radics Bélának szinte nem maradt fent semmiféle használható kép- és hanganyaga, amiből érteni lehetne a személye körül kialakult rajongást, sokkal inkább a túlzásoktól sem mentes "örökségvédelemben" hiszek.

Nem véletlen, hogy éppen Jeff Beckre emlékezve jutottak eszembe ezek a gondolatok. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Bach, Liszt, Paganini sem veszett el számunkra, hiszen a kották megmaradtak és számtalan művész játssza ezeket a műveket a mai napig, tehát ismerjük őket. Sajnos azonban ez csak féligazság. Bach, Liszt és Paganini éppen azok közé tartozott, akiknek zenéjét hosszú évtizedekig, akár évszázadokig szinte senki sem hallgatta – Bachot pl. Mendelsshon fedezte fel újra –, ugyanakkor ezek a géniuszok páratlan tehetségüknek és genetikai adottságaiknak köszönhetően korukban úgy szólaltatták meg hangszerüket, hogy azt egyszerűen képtelenség ugyanúgy megidézni. Szerencsések voltak, akik hallhatták és láthatták őket, de nem szerencsés az utókor, hogy mára csak elképzelése lehet az előadásuk erejéről. Jeff Beck is ebbe az elit klubba lépett be halálával. Soha senki nem lesz képes többé úgy játszani, úgy előcsalni a hangokat a hangszerből, ahogy ő tette. Vannak, lesznek követők, de ez a gitárjáték tegnaptól csak az örökségében elérhető. Szerencsések vagyunk, hogy hallhattuk őt, de immár szerencsés az utókor is, hogy most már örökre mindenki számára hallható és látható marad.

Túrisas