Narnia: Ghost Town (2023)

yyyy_37.jpg

Kiadó:
Narnia Songs

Honlapok:
www.narniatheband.com
facebook.com/narniatheband

Bár óvatos, mértékletes fogyasztónak számítok, mindig is közel állt hozzám az ún. white metal, a nyíltan keresztény ihletésú keményebb műfaj, amely ugyan Amerikában született, de - furcsamód, és elsősorban a Narnia énekesének, Christian Liljegrennek köszönhetően - Skandináviában is virágzik. Pontosabban csak virágzott, mert mára szinte az egyetlen, még harcképes keresztes lovag a közel három évtizedes múltat magáénak mondható Narnia. Ők szerencsére az utóbbi időben nagyjából három évenként kiadnak egy új anyagot.

Már többször elmondtam, hogy a kivételesen Germán Pascual által fölénekelt "Course Of A Generation"-t (2009) a mai napig a műfaj egyik alapvetésének tekintem. A tíz évvel később megjelent "From Darkness To Light" azután őszinte meglepetésemre egészen az éves toplistám 9. helyéig menetelt. Ilyen előzmények után nyilván nem szenvtelenül vártam az év elejére bejelentett folytatást. Volt bennem némi drukk, mert a Narniában bármi benne van, akár egy közepes alá elemez is (Narnia, 2016).

Szerencsére a "Ghost Town" nem jelent visszaesést közvetlen elődjéhez képest, sem hangzásban sem dalszerzésben, jóllehet a dalok most talán nem annyira fogósak, leaglábbis nem első hallgatásra. A fő dalszerző mindig is a gitáros, CJ Grimmark volt. Róla csak szuperlatívuszokban tudok beszélni; szokása szerint most is káprázatos teljesítményt nyújt. Listámon egyértelműen a "pro" oldalon kerül följegyzésre, hogy ezúttal a szövegek nem tűnnek annyira tolakodónak, több helyen inkább moralizálók, társadalomkritikusak (Modern Day Pharisees), mint rajongó, térítő jellegűek.

Ami a muzsikát illeti, a "Ghost Town" elég vegyesre sikerült: megtalálható benne a kezdeti idők neoklasszicizmusa, a veretes, jól ismert euro-power, de némi meglehetősen szűk marokkal mért progresszivitás is. Talán épp ennek a bizonyos fokú eklekticizmusnak (is) köszönhető, hogy nem gyakorol rám olyan instant hatást, mint pl. a "From Darkness To Light". Ennek ellenére komoly potenciált érzek az albumban, noha elismerem, hogy eléggé régimódi a dolog, amolyan modernül csomagolt őskövület.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika