Vitaindító: AI metal-országban is a színre lép, itt a világ vége?

Cursed Colonist - Freedom Battle Cry (AI Generated Progressive Metal Music)

Hát ennek is eljött az ideje. Egyesek szerint egyszerűen korunk új Sátánjaként, a végzet hírnökeként aposztrofált AI (artificial intelligence) heavy metal lemez írására (generálására) adta fejét, izé, algoritmusát, hogy a Ghost-féle operett huszároktól átvegye a patikamérlegen (biteken) mért hatásvadászat gépi királyságát. Nem, én nem vagyok a mesterséges intelligencia esküdt ellensége – sikeresen használom a munkámban is –, és már 1984-ben, a klasszikus Terminator Skynetjén sem tudtam apokaliptikus méretekben borzongani:  a halál ötödik lovasának inkább tartottam a KGST életképtelensége által lassan begyűrűző gazdasági válságot, mint egy olyan gépet, ami valamilyen, ki nem  fejtett okból éppen az emberiség kipusztítását tette meg fő applikációjának.

Lassanként túl vagyok metal eszmélésem harmincadik évfordulóján, így elegendő tapasztalattal felvértezve írhatom, hogy egyre többször találkozok olyan, sémákra és panelekre alapozott munkákkal, amikre az AI is büszke lenne, csak hát azokat emberek írták. Nem véletlen az olyan összeesküvés-elméletek (más néven viccesnek szánt aforizmák) születése sem, minthogy a Manowar szövegeit egy húsz szónyi memóriájú, random elven működő gép írja, mert ennyi hülyeséget ember ki nem találhat – pedig de.

S hogy a heavy metal még mindig emberközpontúbb, mint a popszféra műanyagból fröccsöntött világa? Ugyan már! A piac diktál itt is, írja át az aktuális trendeket, laboratóriumban kitenyésztett sztárokkal, vagy olyanokkal, akik félig-meddig már tényleg gépek segítségével képesek zenélni: Ozzy hangja semmiben nem különbözik a kritika apropójául választott dal mesterséges énekeséjétől, csak rosszabb és irritálóbb. Igen, a hangzásból süt a dehumanizáció, a vokál egy megelevenedett audio-tune, a hangszeres "szekció" játékában semmi, de semmi karakter nincs – mégis, ha ez a kezdet, akkor mi lesz itt öt év múlva? Külön slágerlista fog készülni az AI által generált, akár személyre szabott dalokból, esetleg már otthon, néhány betáplált kedvenc felhasználásával megkapod majd az ízlésednek leginkább megfelelő produktumot? Hogy ez nem emberi lesz? Én aztán nem bánom, a linkelt dal a körülményektől eltekintve ragadós, mint a technokollal bekent légypapír, bőven megüti a happy-metal csapatok nagy része által összedalolt színvonalat, az meg biztos egy bug volt a programban, ami progresszív metalnak titulálta a kő-egyszerű, Manowar-szintű mesterséges témát.

Igen ám, mondhatjátok, de mi lesz a koncertekkel? Már az is megoldott, még úgy is, ha az ABBA virtuális körútján még lehet érezni a szoftverek izzadtságszagát. Az emberek többsége idegenkedik az újtól, a mesterségestől, de lett-e volna ipari forradalom, ha nincs néhány százezer befektető, és a profit hegyeket valóra váltó mérnökcsapat? Élveznénk-e a jelenlegi – tudom, mérgekkel teli, és haldokló – környezetünk adta kereskedelmi vívmányokat? Na ugye. Ja, és akkor jöhetnek az ellenvélemények, csak szegény anyukámat hagyjátok, mert nem szeret csuklani.

Garael