Oficina G3: DDG Experience DVD (2010)

Kiadó:
MK Music

Honlapok:
www.oficinag3.com.br
myspace.com/oficinag3

Az Angra mellett egyértelműen a hazánkban, de talán az öreg kontinensen is gyakorlatilag ismeretlen keresztény metál zenekar, az Oficina G3 a kedvenc brazil bandám (otthon megnyerték a Latin Grammy-t!). A legutóbbi lemezük, a "Depois Da Guerra" (2008), egy kemény váltás és kiváló énekes-igazolás után, hatalmasat durrant nálam. Kb. féléves utánajárás és könyörgés után sikerült beszereznem egy enyhén szólva is távoli brazil kapcsolattól eredetiben. Az egyik legritkább és legértékesebb darabja a tekintélyes CD gyűjteményemnek.

Volt ám örömködés, amikor megtudtam, hogy "DDG Experience" címmel megjelent egy koncert DVD-jük, amelyen egy az egyben elnyomják a "Depois Da Guerrá"-t, kiegészítve néhány korábbi dallal is. A képi és hangzóanyag két hangulatos koncertről lett összeválogatva, melyeket Santa Bárbara D’Oestében (Sao Paulo), 2009. júliusában rögzítettek. A kameramunka és a vágás profi munka, a közönség olyan lelkes, mint általában dél-amerikai rock koncerteken, a zenekar pedig top formában muzsikál. Mauro Henrique énekes élőben is hozza azt, amit a stúdióban, Juninho Afram gitáros a csillagokat is leszólózza az égről és a riffjei is fejszaggatók (egy session gitáros kövéríti a hangzást a háttérben), még Jean Carlos billentyűs is valamivel aktívabb, mint a stúdiófölvételeken. Mi mást kívánhatnék?

A hanganyag élvezhető 2.0-ás stereo és 5.1-es dolby digital minőségben, valamint megtekinthető rajta a kislemezes bivaly ballada, az "Incondicional" klipje és egy "Így készült" dokumentumfilm is. A szetlista tekintélyes, 19 nótát tartalmaz, a lemezről is ismert "People Get Ready"-vel (Jeff Beck, Rod Stewart) és a "God Gave Rock And Roll To You" Kiss klasszikus rövid részletével zárásképpen.

Az átlagos európai fémszívűt legföljebb az "idegenítheti el", hogy a földolgozásokat kivéve minden nótát anyanyelvükön, portugálul énekelnek (a zenekarvezető, Afram sokat vokálozik és Jean Carlos billentyűs is olykor belebőg a mikrofonba). Ezen túl talán furcsának tűnhet, hogy az egyébként is nyíltan keresztény szövegek mellett, Afram az "Incondicional" után "Mensagem" (üzenet) címszóval több, mint 10 percen keresztül prédikál a tömegnek. Mondjuk, ez meg legtöbbünkre ráfér, ráadásul egy gombnyomás, és már a "People Get Ready"-t hallgatjuk...

Sajnálom, hogy ez az anyag csak most, egy éves késéssel ért el engem, mert különben "hótt ziher" bekerült volna az egyébként is zsúfolt tavalyi TOP 15-be. Végezetül álljon itt egy YouTube-os ízelítő a koncertről (Meus Próprios Meios), mivel a magyar olvasók ennél többet aligha fognak élvezni a DVD-ből -- hacsak meg nem tanulnak portugálul, hogy Brazíliából irdatlan pénzért beszerezzék a kiadványt.

Tartuffe

Címkék: dvd