ZZ Top: La Futura (2012)

ZZ Top-La Futura.jpg

Kiadó:
American Recordings

Honlap:
www.zztop.com

Egyszer volt, hol nem volt, az olajmezőkön innen, a marhacsordákon túl, amikor Jockey Ewing még kósza gondolat se volt, élt néhány szakállas a "barátok földjén" (Texas az indián tejas - barátok szóból ered), akik a posta, vagy talán a Mikulás hibájából hangszereket kaptak cowboykalap helyett gyerekkorukban, így egész életük rossz vágányra futott, s míg osztálytársaik suli után rohantak a földekre, hogy mihamarabb nyeregbe pattanhassanak, ezek az elkorcsosult kölykök apa garázsában nyomták a bluest.

A három "szakállas" közül igazából csak kettő volt szakállas, a harmadik kackiás bajsza alatt somolyogva így mutatkozott be: "Szakáll Feri (Frank Beard) vagyok, aki a Fort Worth Strip Club-ban szokott dobolni esténként. Korábban Dustyval és egy Rocky nevű fiúval nyomultam a "The Cellar Dwellers" nevű bandámmal a Fort Worth Cellar-ban. De mióta Dustyval átköltöztünk Billy garázsába, Rocky sörbe fojtotta bánatát, és létrehozta a Rocky Cellar-t."

Z.Z. Hill blues énekes és B.B. King blues gitáros tiszteletére, akik Gibbons faláról lesték a történéseket, a zenekart először ZZ Kingnek akarták elnevezni, aztán egy svédcsavarral megtoldva a dolgot végül a ZZ Top-nál kötöttek ki, mert a poszterek közül BB King volt felül. :)

Különleges alakú, torzított gitárok, egyenletes döngő ritmusok és texasi szlengben elsütött piszkos viccek, ez lett a banda védjegye, és létrehozták a "Texas boogie-blues-rock"-nak nevezett összetéveszthetetlen stílusukat. Legnagyobb sikereiket azonban mégis akkor aratták, amikor a '80-as évek új hulláma elöntötte blues-zenéjüket, ők meg egyesültek néhány nyuszilánnyal egy közös filmezés (nem pornó!) erejéig, miközben a Dean Guitars-nak köszönhetően büntetlenül és nyilvánosan a szőr között matathattak vadonatúj nyuszis gitárjaikon, amit azóta is emleget a világ!

Nyuszigitár.jpg

Emlékszem, a katonaságnál Zsolti barátommal, akivel akkor az általános iskola után már másodszor hozott össze az élet, kint feküdtünk a sportpálya szélén és élveztük a semmittevést a "Gimme All Your Lovin'" és a "Sharp Dressed Man" dallamaira, miközben a harckészültségi gyakorlat miatt kiürült laktanyát akár el is vihették volna a hátunk mögül. Később megtudhattuk azt is, hogy a kötött sapkás szólógitáros "Angela Montenegro" édesapja (legalábbis a Dr. Csont sorozat szerint), és hogy önként vonult be a Stillwater börtönébe 2005-ben (legalábbis szerintem, amikor feleségül vette barátnőjét, Gilligan Stillwater-t).

Most 2012-t írunk, az összeszokott hármas már 42 és előző gyermekük is 9 éves. Szóval ideje volt összedugni... az erősítőket egy újabb poronty létrehozásához. A szülésnél Rick Rubin volt a bába, aki meglátva az újszülöttet, felkiáltott: Jé, ez is olyan, mint a többi! - és csavart még egyet a fején. Így lett a nyitó/beharangozó nóta, az "I Gotsta Get Paid" egy kicsit torzszülött. Nekem legalábbis olyan a túltorzított gitár ebben a dalban, mint mikor anno az AIWA dekkemmel véletlenül túlvezéreltem a felvételt. Lám, már akkor megelőztem a koromat, ezért is lettem meg nem értett zseni! (Állítólag egy '90-es évekbeli houstoni underground rap paródiája akar lenni a dal, de szerintem Texason kívül senki sem ismeri az eredetit, így aztán pár milliárd embertársammal együtt én sem értem a poént.)

A mexikói határhoz közel élő zenészek a régi hagyományoknak megfelelően újra spanyol nevet adtak csemetéjüknek, ezzel is jelezve, hogy ismét a régi, fényes szelek fújják lobogójukat. Elvégre olyanok ezek a texasi szakállasok is, mint az ausztrál áramütöttek, hogy negyven éve ugyanazt nyomják és mégsem un rá az ember. Persze, mint minden házasságban, vannak jobb és rosszabb pillanatok, itt is vannak jobb és rosszabb alkotások. A "Sharp Dressed Man" riffjei likőrbe mártva (Chartreuse) például kifejezetten ízletesek, a hasonló aromájú "Big Shiny Nine" és az AC/DC ihletésű "Flyin' High" mellett a legjobb nóta a lemezen.

Nem tudom, mennyire szerencsés választás a szeptember 11-i megjelenés, remélem nem dől romba ettől a bő 40 éves házasság. Összességében szép a gyerek, még ha három feje is van, és szakállasan jött a világra, mint a Gyűrűk Ura törpjei, csak megint eszembe jutottak róla a nyuszik. Nem a nyuszilányok vagy a nyuszigitárok, hanem a tartóselem reklámban szereplő felhúzható plüssnyuszik. A fiúk kicsit lelassultak mára, ideje lenne elemet cserélni!

CsiGabiGa (ex-szakállas, ma már csupaszcsiga)

Címkék: lemezkritika