The Chronicles Project: When Darkness Falls (2015)

y.png

Kiadó:
Power Prog

Honlap:
facebook.com/TheChroniclesProject

Nehezen akar beindulni ez az év, na, nem az új megjelenések hiányoznak, hanem az életkedv. Az ünnepek kicsit megviselik ilyenkor az embert: vészesen megemelkedik a vércukor szint és a Gamma-GT érték, miközben soha nem látott mélypontra zuhan a kreativitás. Pedig hangsúlyozom: volna bőven miről írni, itt van mindjárt ez a nemzetközi power-prog még tavalyról, amit decemberben hevesen ajánlgattam Garael kollégának, de kb. olyan harapós kedvében volt, mint a potykák az augusztusi délidők kánikulájában. Így hát megírom én.

Az ötlet egy német muzsikus, bizonyos Malte Rathke fejéből pattant ki, aki az apjához képest hervasztóan középszerű J. R. Blackmore mellett billentyűzött egy ideig. Rathke toborzott jó néhány zenészt maga mellé, hogy Jürgen (i.e. Blackmore) nem éppen messze vetülő árnyékából kilépve zeneszerzői képességeit megvillantsa. A végeredmény egy epikus hosszúságú Daniele Liverani's Genius, illetve Kamelot-féle rock opera lett több szereplővel, akik közül egyedül Andy Kravljaca (Silent Call, Aeon Zen, Thaurorod) neve csengett ismerősen. Az igazi meglepetés Ivan Ravaioli, az igen jó kezű gityós, akiből sokkal többet is el tudtam volna viselni.

Azt kell mondjam, soha rosszabb debütációt. Ha nem halogatom az anyag lelkiismeretes kiértékelését január első hetéig, a nem túl fantáziadús névre hallgató projekt szerepelt volna a top 15-ös listám "egyéb figyelemreméltó megjelenések" rovatában. Nem újszerű, nem világmegváltó anyag, de ebben a narratívákkal tarkított, teátrális prog-power műfajban simán megállja a helyét; százszor inkább, mint a mára papírvékonyra laposodott Avantasia...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika