Dante: When We Were Beautiful (2016)

y_31.jpg

Kiadó:
Gentle Art of Music (Soulfood)

Honlapok:
www.danteband.de
facebook.com/danteprog

A Tomorrow's Eve és az Ivanhoe által képviselt, sokszor szögletes és komor hangulatú német progresszió egyik jeles képviselője a Dante. Utoljára 2013-ban jelentkeztek új anyaggal (November Red), amelynek "sötét lelkületéért" aligha lehet kárhoztatni az együttest, hiszen épp a megjelenés előtt vesztették el alapító gitárosukat, Markus Bergert, aki mindössze 38 éves volt. Bergert most Julian Kellner igyekszik pótolni és munkájával, akár riffekről, akár szólókról van szó, mindenki maximálisan elégedett lehet.

A zenekar tehát nem tört meg a tragédia súlya alatt, viszont vidámabbak sem lettek, hiszen a "When We Were Beautiful"-nak csak a borítója sugall – hogy is fogalmazzunk? – életigenlést, a zene továbbra is sötét tónusú, meglehetősen melankolikus, s ehhez nem kis mértékben járul hozzá Alexander Göhs énekes nem éppen fényes orgánuma. Mindjárt az első nótában gótikus dörmögéssel kezd, de amikor magasabb tartományokba merészkedik, akkor is tele van a hangja valami megmagyarázhatatlan világfájdalommal. Három évvel ezelőtt is hangot adtam azon véleményemnek, miszerint ehhez a muzsikához egy sokkal szélesebb hangterjedelmű dalnok illene, aki képességeit az emlékezetesebb dallamformálás szolgálatába képes állítani.

Az albumra egy kivétellel (Sad Today) csak 10 perc körüli, epikus hangvételű szerzemények kerültek, így mindössze 7 nóta szerepel a track listán. Nekem mind közül az albumot záró "Finally" tetszik legjobban, amit a hosszú szenvedés után, fiatalon elhunyt zenésztárs, Markus Berger emlékének ajánlottak, s amelyben Berger kedvenc bőgőse, Dave Meros (Spock's Beard) vendégszerepel.

A Dante éppen a mai napon kezdi meg novemberig tartó turnéját, de a listán kizárólag német helyszínek szerepelnek, kivéve a május 18-i dátumot, amikor Katowicében lépnek föl. Itt rögzítenek majd egy koncert DVD-t is, gondolom, a Teatr Śląskiban, a Metal Mind kiadó jóvoltából. Aki szereti a Dantét és lemarad a turnéról, ezzel vigasztalódhat.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika