Mind Key: Habemus Poland - Live in Katowice DVD (2006)


A titkos pápaválasztás eredményességét a "Habemus Papam!", azaz "Van pápánk!" felkiáltással erősítik meg a római Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt. Ezt az egyháztörténelemben klasszikussá lett mondatot, valamint ezzel együtt a latin tárgyas ragozás (accusativus) szabályait erőszakolta meg az olasz progresszív rock csapat, egy jónak tűnő cím kedvéért. A lelkes "Van Lengyelországunk!" - mondat érezhető örömében az ismert történelmi okok miatt magam is osztozom, sőt azt is tudni vélem, hogy a taljánok miért ilyen hálásak.

Az ok, hogy a lengyel Metal Mind kiadó lehetőséget biztosított az eddig egyetlen lemezzel büszkélkedő ötösfogat Katowice-ben rögzített koncert DVD-jének megjelentetésére, ráadásul nem is tessék-lássék hozzáállással. Kimondottan hangulatos színházteremben, szép fényekkel és megvilágítással, 2.0 sztereo és 5.1 hanggal, profi operatőri munkával készült el az anyag olyan színvonalon, amire más bandák sok-sok eladott lemez után sem képesek.

Nézni tehát mindenképpen érdemes a koncertet, de hogy hallgatni érdemes-e, azt egyénenkét sok minden befolyásolhatja. A Mind Key 2004-ben piacra dobott progresszív debütalbuma nem robbant nagyot, igaz, soha annyi minőségi lemez nem jelent meg ebben a stílusban, mint napjainkban, köszönet érte elsősorban a Dream Theater-nek. Ők hőseinkre is hatottak, elég csak megnézni Emanuele Colella gitárost, aki a jelek szerint azt sem bánná, ha holnap Petrucci-vá változna. A maga részéről legalábbis mindent megtesz ezért. Mellette szól viszont, hogy játéka is idézi mesterét. A hangszeresek egytől-egyig vérprofik, ezt hülyeség lenne vitatni, a kompozíciók viszont nekem a sokadik hallgatás után is csak közepes és annál valamivel jobb zeneileg technikás ötletek egymásradobálásából állnak, amelyhez hozzárendelik a rockénekes archetípusát megjelenítő, egyben szenzációs hangú Giorgio Adamo nem túl fogós dallamait. Valószínű, ő könyörögte ki a többiektől, hogy legyen programon a Still Of The Night is, amely ebben a steril progresszív környezetben a hibátlan előadás ellenére is kakukktojás.

Mind Key rajongók és szimpatizánsok csak büntetés terhe mellett hagyhatják ki a plusz dalokkal és interjúkkal felbónuszolt cuccot, a progresszív rajongók pedig tegyenek egy próbát, szerintem átkozni nem fognak.

Túrisas

(A cikk eredetileg a Rockinform-ban jelent meg.)
Címkék: dvd