Pagan's Mind: God's Equation (2007)


Kiadó:
Limb Music/SPV

Honlapok:

www.pagansmind.com
www.myspace.com/pagansmind

Zenészek:

Nils K. Rue - ének
Steinar Krokmo - bőgő
Jorn Viggo Lofstad - gitár
Stian L. Kristoffersen - dobok
Ronny Tegner - billentyűk



Dalcímek:


01. The Conception
02. God's Equation
03. United Alliance
04. Atomic Firelight
05. Hallo Spaceboy (David Bowie cover)
06. Evolution Exceed
07. Alien Kamikaze
08. Painted Skies
09. Spirit Starcruiser
10. Farewell
11. Osiris' Triumphant Return

A Pagan's Mind-nál beköszöntött az űrkorszak! Erről leginkább az új album szövegei tanúskodnak; van itt minden: nukleáris gyújtófény, "Űrfiú", Egyesült Csillagközi Szövetség, földönkívüli kamikáze, stb. Ez szerencsére nem jelenti, hogy zeneileg is "elszálltak" volna, mint mondjuk Dave Martone. Sőt, a lemez lényegesen szikárabb, direktebb, mint az előzők, de szerintem ez nem föltétlen válik előnyére. Hozzám a "Celestial Entrance" (2002) és az "Enigmatic: Calling" (2005) progresszívebb fogalmazása közelebb áll. Most valahogy nagyobb hangsúlyt fektettek a "bődületre" (power), és érzésem szerint ezt a dallamok megszenvedték egy picit. Nils K. Rue hangja kiváló (Geoff Tate legjobb pillanatait idézi), pont ezért nem értem, miért van szükség a gyakori torzításra. Ha "szigorkodni" akartak egy pöttyet, arra Rue hangja torzítás nélkül is tökéletesen alkalmas.

Egyébként a lemez piszkos jól szól, és egyáltalán nincs híján a "Pogány Agy"-tól már megszokott bődületes riffeknek, fogós refréneknek, szépen fogalmazott szólóknak (lásd: "United Alliance"). Az ember kap egy kiadós gyomrost az olyan számok hallgatása közben, mint az "Atomic Firelight" vagy az "Alien Kamikaze", nekem mégis jobban bejön a progresszívebb "Spirit Starcruiser", "Osiris' Triumphant Return" (ami méltó folytatása a "Celestial Entrance" nagy nótájának, a "Through Osiris' Eyes"-nak), vagy a kifejezetten slágeres címadó dal és a "United Alliance".

Mindent összevetve azért nagyon jó kis anyag ez; nem hiába került föl a 2007-es Top 10 listám hetedik helyére. Ezek a norvég srácok végképp bezenélték magukat a nemzetközi élbolyba. Remélem, a budapesti koncerten (Avalon Klub, március 22.) a magyar zenészek (pl. Moby Dick, Rotor, stb.) kellőképpen megtisztelve is érzik majd magukat!

Tartuffe
Címkék: lemezkritika