Benny Jansson: Save The World (2002)


Kiadó:

Lion Music

Honlapok:
www.myspace.com/guitarbenny
www.biphome.spray.se/fegis/










Számcímek:


01. Save the World (part 1)
02. Save the World (part 2)
03. Angry Ant
04. Winternight
05. No Brain
06. Deep Wood
07. Mr. Psycho
08. Give My Baby Love
09. Hard Jazz
10. Happy Fingers
11. Blues
12. Deep Sea

A "Save the World" a  "mainstream" metál rajongó számára kevéssé ismert svéd gitárzseninek már harmadik szólóalbuma (Virtual Humanity – 1995, Flum Ride – 1999), amelyen olyan nagy nevek is közreműködnek, mint Göran Edman (Yngwie Malmsteen, John Norum, Vindictiv) és Jens Johansson (Yngwie Malmsteen, Tony MacAlpine, Stratovarius).

Van itt minden: fusion, rock, progresszív metal, mi szem szájnak ingere. Benny Jansson ezerarcú gitáros, és nem utolsósorban tehetséges dalszerző. A Tears Of Anger és a Ride The Sky nevű projektek jelzik, hogy a dallamos, jellegzetesen európai power metálban (a la Masterplan) meglehetősen otthonosan forgolódik, szólóalbumain azonban – az Allan Holdsworth és Greg Howe által kitaposott ösvényen haladva – mégis alapvetően a jazz rock-fusion stílus nem túl éles vagy szigorú határain belül próbál navigálni.

A lemezt indító és címadó kétrészes szerzemény egy szimfónikus kompozícóval kezdődik, amire egy "Görény" Edman által vokálisan megtámogatott tipikus fúziós nóta felel. Már közvetlen ez elején megérzi az egyszeri zeneértő, hogy az album közel sem lineáris zenei élményt ígér. Itt bizony föl kell kötni a gatyát; mert van itt vokális és instrumentális dal, majdnem ortodox jazz és progresszív metálba hajló zúzás (pl. Angry Ant), andalító líra (Deep Wood) és agyament tekerés (Happy Fingers). Nem is ajánlom csak ínyenceknek, de nekik nagyon-nagyon!

Tartuffe
Címkék: lemezkritika