Snake Charmer: Backyard Boogaloo (1998 / 2003)


Stílus:
AOR / Hard Rock

Kiadó: Arctic / MTM Music

Dalcímek:


01. Miracle Man
02. Someday You Are Gonna Love Someone
03. Life On Mars? (David Bowie cover)
04. Need A Little Help
05. Pretty Little Small Town Girl
06. Not A Day Without You
07. She Made Me Fall
08. Free Floating
09. Take A Look At Yourself
10. Cold Hearted Woman *
11. White Noise Boogie **
12. Heart Of A Demon **

* bonus track
** Japanese bonus tracks

Zenészek:


Göran Edman (Yngwie Malmsteen, John Norum, Vindictiv) - ének
Per Stadin (Silver Mountain) - bőgő
Anders Johansson (Yngwie Malmsteen, Hammerfall) - dobok
Benny Jansson (Tears Of Anger, Ride The Sky) - gitár
Jens Johansson (Stratovarius, Yngwie Malmsteen, Dio) - billentyűk

Amint a címből is kiderülhetett, jelen esetben egy 1998-as lemez újra kiadásával van dolgunk, amit az MTM Music jelentetett meg a Classix series akciója keretében. A Snake Charmer története 1991-ig nyúlik vissza, amikor Per Stadin, Anders Johansson, Jörg Fischer (Accept) és Pete Sandberg (Alien, Jade, Silver Seraph) megalapított egy Coverboys nevezetű projektet. Ebből lett azután a Snake Charmer, s ezen a néven jelentették meg első lemezüket "Smoke and Mirrors" címmel (1993). A lemez AOR körökben jó fogadtatásra talált, de a zenészek Per és Anders kivételével visszatértek saját bandáikhoz.

Így történhetett, hogy a kitartó Per és Anders nagyon komoly gárdát toborzott a svéd rockzenei élet élvonalából; a Malmsteen mellől ismert Jens Johansson és "Görény" Edman mellé beszervezték az akkor még relatíve ismeretlen stúdiózenészt, Benny Jansson-t. Az eredmény egy nagyon erős AOR lemez lett, jellegzetes skandináv dallamokkal és fergeteges hangszeres szólókkal, amelyben itt-ott keményebb, sőt jazz-es hatások is fölbukkannak.

Lemez természetesen különösebb hűhó nélkül eltűnt a süllyesztőben, ezért oly örvendetes az újra kiadás ténye. Persze illúziókat nem szabad táplálni, erre az anyagra most sem fognak fölfigyelni, rejtett AOR kincs marad, amit egy magyar internetes portálon most éppen 990 forintért árulnak. A rajongóknak ez egyszerre bosszantó és örvendetes; egyik szemünk sír, a másik nevet. Begyűjtjük ugyanis….

Tartuffe

Címkék: lemezkritika