Falconer: Among Beggars And Thieves (2008)

 Kiadó: Metal Blade

A mai Magyar Nemzetben éppen egy blockflöteművész kesereg, hogy a régi zenével (a "régi zene" itt stílusmeghatározást jelöl) fesztiválozó zenekarok nagyrésze csak felszínes képet ad a műfajról, holott a stílus zenei szempontból ennél sokkal mélyebb, sokrétűbb.

Valószínű, hogy őt még az új Falconer sem győzné meg, viszont biztos, hogy a röhögéstől becsúszna az asztal alá. De miért is keverem én a folk-metal cimke alatt futó svéd  Falconer népzeneiségét a teljesen más tészta régi zenével? Úgy, hogy össze vannak itt kutyulva a dolgok, kérem, legalábbis még a csapat anyanyelvén előadott néhány dala sem győz meg arról engem, hogy ez itt tradicionális folk lenne. A dallamokon egyértelműen a Blackmore's Night (na, azokon is borulna még egy nagyot a blockflöteművész) középkori-histórikus ízét érezni. A biztonság kedvéért erről azért majd még megkérdezek egy-két körülöttem lábatlankodó svéd néprajzost is....

1999-ben a Mithotyn befáradása után Stefan Weinerhall alapította a csapatot, és a heavy metal-tól teljesen idegen zenei világból (és kinézettell) érkező Mathias Blad énekesnek köszönhetően a Falconer a bedőlt hazai hitelek módjára szaporodó folk-metal zenekarok egyik legjobbja lett. Amilyen rosszat tesz a közös zenekari fotóknak Mathias anti-rocker fejszerkezete, olyan izgalmas tud lenni ez a szép, hajlékony férfihang a trappolós, intenzív heavy metal közegben.

Hogy mennyire ő a siker és minőség kulcsa, azt mutatja az átmeneti távozása idején (2003-2005) megjelent két Falconer album átlagossága. Viszont mindenképpen hasznos, hogy ebből a felállásból Jimmy Hedlund gitáros is átmentődött. Dallamos és technikás szólói számomra a Falconer másik erősségét jelentik.

A legutóbbi Northwind is remek produkció volt, minőségben az új lemez sem marad el tőle. Annyi változás történt talán, hogy ezúttal Blad musical-korszakát idéző egy-egy ötlete is zöld utat kapott Weinerhall-tól (Dreams And Pyres), tovább terhelve ezzel a folknak álcázott zenei mixtúrát.

Kedves blockföteművész úr! Biztos, hogy ez a historikus metal/folk izé, amit a Falconer elővezet, zenetörténeti szempontból abszolút értelmezhetetlen és értékelhetetlen kotyvalék, de...és elnézést is kérek rögtön, nekem tetszik. Sőt nagyon tetszik. Bocsánat.

Túrisas

 

Címkék: lemezkritika