Cloudscape: Global Drama (2008)

Kiadó:
Nightmare Records

Honlapok:
www.cloudscape.se
www.myspace.com/cloudscapemetal

Az a benyomásom, hogy a Cloudscape egy kicsit identitástudat-zavaros; nem igazán tudják eldönteni, hogy most ők egy AOR, power metal, vagy progresszív zenekar. A stílusok vegyítése önmagában még nem is lenne probléma, ha ez egy teljesen egyéni hangzást eredményezne, vagy a dalok igazán érdekessé, izgalmassá tételét szolgálná. Ehelyett azonban egy nagyon homogén és sokszor dinamikátlan anyaggal szembesülünk, ami egy idő után – kimondom – érdektelenné, sőt unalmassá tud válni.

Nincs itt hiba tulajdonképpen sem a dalokkal, sem a zenészekkel (a gitárszólók egyenesen kiválóak), de egy óra zenehallgatás után szinte semmi sem marad meg az emberben. Nem tudom, és nem is merem megszólni ezt a bandát, mégis úgy érzem, hogy egy rendkívül magas színvonalon végzett iparosmunkával van dolgunk. Ismétlem: igazából lehetetlen rosszat mondani erre a zenére, de a zsenialitás szikrája, az invenció lobogása hiányzik belőle. Ezt mostanában egyre több kifejezetten professzionális munkáról lehet elmondani, és érdekes módon mindegyik skandináv produktum. Hirtelen az ugyancsak Mike Andersson énekes nevéhez köthető Planet Alliance jut eszembe, vagy a Tony Harnell féle Starbreaker.

Halmazati problémaként még azt is meg kell jegyezzem, hogy szerintem a Cloudscape korábbi lemeze, a "Crimson Skies" (2005) jobban sikerült. Többek között pl. nem lassul be a végére úgy, mint a "Global Drama". Most pedig egy elegáns húzással ellenemondok mindannak, amit eddig leírtam. Nem szeretném ugyanis, ha valakiben az fogalmazódna meg akár egy pillanatra is, hogy a Cloudscape nem minőségi terméket hozott létre. Lám, a végén magam is olyan skizofrén lettem, mint a zene maga. Igen, úgy tűnik a megosztás ennek a svéd csapatnak a vérében van…

Tartuffe

Címkék: lemezkritika