Heart Of Sun: Heart Of Sun (2007)

Kiadó:
Galileo Records (Europe)
Nightmare Records (USA)

Honlapok:
www.heartofsun.it
myspace.com/heartofsunband

Zenészek:

Pino Tozzi – ének
Gianluca Ferro – gitárok
Davide Betelli – bőgő
Mark Vikar – billentyűk
Sigfrido Percich – dobok

Már egy ideje méregetem ezt a Heart of Sun nevű olasz progresszív metál bandát, de eddig még nem volt rá érkezésem, hogy alaposan meghallgassam a 2007-ben megjelent debüt-albumukat. Most az újév kicsit belassult első hetében végre sort kerítettem rá, amit nem is bántam meg. Több mint két évig éltem Rómában, ahol koncertekre is jártam, így tudom, micsoda renoméja van arrafelé a progresszív zenekaroknak, különösen a Dream Theater-nek.

A "Heart of Sun" lemeről ez vastagon le is jön, mert egy meglehetősen tehetséges Dream Theater klónnal van dolgunk, amelyet azért színesít jónéhány pszychedelikus, Pink Floyd-os adalék is (lásd: névválasztás). Az énekes hangja bizonyos tartományokban kísértetiesen hasonlít LeBrie mesterére. Megjegyzem az együttes myspace oldalának legutolsó bejegyzése szerint éppen új énekest keresnek. Eszerint Pino Tozzi mégsem vált be, amit egyébként meg is értek; nincs ugyan rossz hangja, de az angol kiejtésére több kritikus is tett megjegyzéseket... Hát igen, ez az olaszok nagy rákfenéje.

A banda legnagyobb attrakciója és zenei oszlopfője a kölyökképű Gianluca Ferro gitáros, aki hangszeres képzettségben viszont egyáltalán nem kezdő. Félelmetesen magas színvonalon veszi le nagy példaképei: Allan Holdsworth, John Petrucci, Greg Howe, stb. stílusát. 2005-ben "Involution" címmel jelent meg szólólemeze is, amelyen egészen elképesztő dolgokat játszik, de csak erős idegzetűeknek ajánlott.

A progos és egyébfajta metál erős frontvonalat tart Itáliában és ennek egyik stabil katonája a Heart Of Sun, még akkor is, ha egyelőre nem a gyorsreagálású, előretolt egységekkel harcol.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika