Lion's Share: Dark Hours (2009)

Felgyorsultak az események, az 1987-ben alakult svéd Lion's Share háza táján. Persze csak ahhoz képest, hogy 2007-ig összesen négy lemezt sikerült kisajtolniuk magukból.

Az "Emotional Coma" (2007) után nem sokkal, most a friss "Dark Hours" borítójáról néz mogorván ránk a termékeny(ebb) új korszak mutánsa, a fején elszarusodott csörgősipkát, vagy mit viselő lidérc, aki ha láncban végződő, csonkolt két kezével nem is, de ijesztő megjelenésében egyértelmű üzenetet nyújt át: vigyázat, a LS dühös, és támadni készül!

Semmi faxni, semmi sampler vagy ezer-sávos stúdiótrükk, nincs agyontriggerelt dobhangzás, csak a puszta fém. A nyitó "Judas Must Die" ennél fogva olyan, mintha az Óz szeretetreméltó bádogembere hirtelen kizökkenne joviális szerepköréből, és fémtenyerével indulatból, egy irgalmatlan pofont zavarna le az első arrajárónak. Állat a megszólalás, de a lehető legtermészetesebb módon. Úgy, hogy az emberben fel sem merül, hogy koncerteken a csapat nem ezt a hangzást reprodukálja, hangról-hangra. Semmi újat nem találtak ki ezúttal sem, de zenei innovációs díjra eddig sem a Lion's Share volt a jelöltünk. Idén viszont biztos nevezem őket a Black Sabbath, Judas Priest, Dio hagyaték méltó gondozásáért, a Kulturális Örökség Ápolása kategóriában.

Nem dicsérte agyon a hazai rocksajtó a svédeket, de ettől még nagyon is minőségi termék a "Dark Hours". Lars Chriss gitáros és Nils Patrik Johansson énekes (Astral Doors, Wuthering Heights) óriásit muzsikálnak a hangszeres felkészültségben is méltó társakkal. A legvégére pedig, a Tony Martin-éra Black Sabbath-ját idéző "Behind The Curtain" nótában a desszert is megérkezik, egy Michael Romeo (Symphony X) gitárszóló képében.

A konceptlemez egyébként a 60-as évek Amerikájának, néhány kevésbé dicsőséges történését (Manson-gyilkosságok, Vietnam, stb.) gyűjti össze egy csokorba, egy-egy dal erejéig. Az általam fentebb lidércnek titulált borító-bácsi, tényleg kifejező ábrázolás, jó választás volt. Azontúl, hogy felhívja a figyelmet a támadásra, testével tökéletesen jellemzi a zenét is: szikkadt, cserzett, de színizom.

Túrisas

Címkék: lemezkritika