InnerWish: No Turning Back (2010)

Kiadó:
Ulterium Records

Honlapok:
www.innerwish.gr
myspace.com/innerwish

Ami a gazdaságot illeti, nem mennek jól mostanában a dolgok Görögországban, de úgy tűnik, ez nincs különösebb hatással a metál arénára. Van ott ugyanis egy veteránok alkotta csapat, amely még 1995-ben alakult, s azóta nagyjából két évenként adott ki lemezeket. Ahelyett azonban, hogy a fáradtság vagy kiábrándultság jelét mutatnák mostanában, inkább leszerződtek az Ulterium Records-hoz, és elkészítették eddigi legjobb lemezüket. Nyilván nem meglepő, hogy az ugyancsak görög érdekeltségekkel rendelkező Dream Evil (Gus G-s korszak), Mystic Prophecy és Firewind által képviselt európai power metál vérvonalat követik, de fölfedezhető némi Primal Fear, sőt Stratovarius behatás is (pl. Chosen One).

Érdekes különben ez a hellén-skandináv együttműködés, amely egyre erősödni látszik, s amely húzza magával fölfelé a görög csapatokat. Megfontolandó, hogy hasonló kapcsolatok élénk ápolásával mennyit nyerne pl. a hazai mezőny (lásd HARD). Szerintem sokat; legalább annyit, mint az InnerWish. Az új anyag mixelése Fredrik Nordström stúdiójában történt (In Flames, Hammerfall, Dimmu Borgir), a maszterelést pedig Mika Jussila végezte (Nightwish, Children of Bodom, Stratovarius) a Finnvox Studios-ban. Ennek megfelelően szól a lemez, mint az ágyú, és mindjárt olyan nemzetközileg is könnyen eladható lett az egész (főleg ilyen mutatós borítóval).

A "The Signs Of Our Lives" olyan kirobbanó erejű kezdés, hogy ennél dögösebb-tökösebb-dallamosabb beköszönést a műfajban régen hallottam. A lemezen csak úgy sorjáznak az energikus, pattogós metál himnuszok, engem mégis elsősorban a két nagy epikus szerzemény, a "Sirens" és a "Kingdom Of Our Prime" fogott meg. De nagyon. Az előbbi - talán csak a címe miatt - a régi jó Savatage-t idézte meg számomra, még az utóbbi egy az egyben a Stratovarius "Babylon"-jára (Episode, 1996) hajaz. Szerintem, ha a görög kormány pénzesíteni tudná a mostanában arrafelé fölhalmozódott "metál-tőkét", képes lenne  a költségvetési hiány jelentős részét fedezni. Viccet félretéve, ez egy jó lemez. Nagyon jó.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika