Avantasia: The Flying Opera 2CD/2DVD (2011)

Ó, hogy a nyű nyuvassza ki a Nuclear Blast minden illetékesét, aki tevőlegesen részt vállalt abban, hogy az év DVD-je helyett egy felcicomázott, bíborba-bársonyba, gyöngyöskoszorúba öltöztetett,  de a képanyag tekintetében mindenképpen keserű csalódást okozó baszkurálmányt vehessünk kézbe.

Még most sem hiszem el, ezért naponta újra és újra beteszem, hogy hátha mégiscsak bűbáj és káprázat az egész és nem fog megtörténni, hogy a gyönyörűen fényképezett wackeni csoda a maga szerény hetvenezres, őrjöngő tömegével, négy szenzációs dal után - hopp! - elillan. Sajnos de. Már harmadik napja elillan, úgyhogy ez már így fog maradni, nem álom, hogy a nyű nyuvassza ki a Nuclear…

Tehát akkor a tények: az első négy dal után vesszük a sátorfánkat és magunk mögött hagyjuk Wackent, meg a hetvenezres tömeget. Meg a képminőséget… Hiába a továbbra is nagyszerű, szinte tökéletes hang és a csehországi Vizovice (Masters of Rock, 2009) szintén hálás, éneklő közönsége, az élmény odavan. Ez a homályos, minősíthetetlen bootleg-kameramunka csak extraként lenne elfogadható és lett volna minden további nélkül megvalósítható. Akár egy alternatív helyszínmegválasztással, ahogy azt pl. a Helloween koncertanyagon (Live in Sao Paulo) minden nehézség nélkül megoldották.

A teljes koncertprogramot megfelezték (8 nóta Wacken, 8 nóta  MOR), miközben ide-oda ugrálunk, káprázat/bootleg/káprázat/bootleg/káprázat/bootleg leosztásban, és ezzel kb. el is van b@szva az egész.

Mindehhez a gyalázathoz sikerült az egyik általam valaha is látott legszebb csomagolást elkészíteni. A két keményfedeles, lapozható könyvben rejtőzik a négy korong, amelyből, mint kiderült, a hanganyag több mint zseniális, akár német, akár cseh. Ha csak hallgatjuk, akkor Tóbiás (egyáltalán nem teljesít rosszul egyébként), Lande, Matos, Catley, Hartmann, Somerville + végig éneklő közönség, ha nézzük, akkor is ugyanők, de helyenként szemcsésen, hogy a nyű nyuvassza ki..

Vagy optimistán örüljek annak, hogy a pohár félig mégiscsak a wackeni koncerttel van tele, benne a számomra legkedvesebb Avantasia-dalokkal? Nagyon más választásom nincs. "Song selection" menüpont, oszt jóccakát! Egy órácska felhőtlen szórakozás.

Felhőtlen? A fészkes fekete fenét! A kettes számú, az egész turnét dokumentáló korongon látom, hogy Wackenban pl. Uli Jon Roth is fellépett vendégként, ami élmény nekünk ezért a pénzért nem jár, hiszen akkor momentán mi éppen csehül állunk.

Ó, hogy a nyű nyuvassza ki a Nuclear Blast minden illetékesét!

Túrisas

Címkék: dvd