Over My Dawn - Interjú egy tehetségkutató győztesével


Két  srác megálmodott egy tehetségkutatót.  A  Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen, távol mindentől, tőlem legalábbis nagyon. Voltak persze apróbb hibák, de sikerült megvalósítani az álmot. Született egy győztes is, a szolnoki Over My Dawn. És ahogy a mondani szokás, a végén csak egy dolog számít. Jelen esetben az, hogy ennek a fiatal és tehetséges zenekarnak talán sikerül végre átlépni Jász-Nagykun-Szolnok megye határát. A velük készült interjút olvashatjátok most. Kérdéseimre Firka válaszolt.

Bevallom őszintén, mikor információkat próbáltam szerezni rólatok, nem sok mindent találtam.  A szolnokzene.hu-n persze van rólatok anyag, meg a YouTube-on, de semmi más nyüzsi. Ez azért van, mert fiatal a formáció, vagy mert eddig nem voltak rátok kíváncsiak?

Igazán egyik sem. Lassan egy egész éve létezünk, és emellett azt kell, hogy mondjam, az itteni kis zenész szférától elég nagy érdeklődést kapunk. A koncertjeinket is szép számmal látogatták eddig, bár igaz, eddig összesen 5 koncerten vagyunk túl. A "szolnokzenés" arcokkal jóban vagyunk, az egyéb közösségi oldalak mellett ők azok, akikre még fixen támaszkodhatunk, ha szeretnénk hangot adni a velünk kapcsolatos történéseknek.

A YouTube alap, ez a legközvetlenebb formája szerintem a zenéd bemutatására szélesebb körben is. Igyekszünk minél jobban promótálni magunkat, de idén (mikor kicsit beindulni látszik az élet körülöttünk) eddig sok időnket lefoglalta az érettségire való készülés, és az ezzel járó kispolgári teendők :)

Kezdjük a zenekari tagokkal. Két dolog lepett meg, bár ez túlzás, de említésre méltó: két énekes van a csapatban, és nektek is van egy gitározó lánykátok. Na, akkor ezekről tessék szépen mesélni...

Hölgyeké az elsőbbség, először erre térek ki. Evit régóta ismerem, és mikor felvetődött az Over My Dawn megalapításának ötlete, egyértelmű volt, hogy ő lesz a gitáros. Jól tolja, hozza az elvárt masszivitási szintet. Kell ennél több? :) A két énekeses felállás is hasonló módon adódott, mivel egy szilárd elképzeléssel hívtam életre a csapatot: én egy két vokálos bandát akarok. És így lett. Semmi külön indokom nem volt rá, csak tudtam, hogy ha ketten osztjuk majd a színpadról, az nagyobbat szól, mintha egyedül csinálnám :) Lecsó egyébként, mint tök ismeretlen arc került be a csapatba, ez az első zenekara, és senkit nem ismert a tagokból addig.

Ha jól bogoztam ki az infókat, eddig két kislemezen vagytok túl. Nagylemez?

Valóban, rögzítettünk két kislemezt itt, Szolnokon, Süle Dávid mesternél, viszont idén gondoltunk egyet, és kipróbáltuk magunkat a Denevér Hangstúdióban is. Itt egy dalt rögzítettünk csupán (amely az "Omerta" címet viseli), de az mindent elárul majd :D Ebben Veres Gábort, a Watch My Dying zenekar frontemberét is hallhatjátok majd énekelni.

Jelenleg még ezen a felvételen dolgozunk, az utómunkák vannak hátra. Nagylemezt jövő nyárra tervezünk, 12 dallal. Nem lesz egy könnyű menet, hiszen saját kereset nélküli diákok vagyunk egyelőre és az ilyen móka drága mulatság. De igen, jövőre lesz nagylemez is. :)

Mi volt az oka, hogy jelentkeztetek a Bandák Csatájára? Közel volt, az biztos... Gondoltátok volna, hogy nyertek?

Igazából egy véletlen során kerültünk a versenyző zenekarok közé. Mikor először találkoztam a neten azzal, hogy megint van ez a banzáj, gondoltam bepróbálhatnánk, ugyanis 2-3 éve volt már egy ilyen, és az akkori zenekarommal nagyon élveztük a kengyeli bulit. A jelentkezési lap kitöltésénél volt egy funkció, hogy miért is jelentkezünk rá. Ráikszeltem, hogy "tehetségkutatón való részvétel", mondván, hogy ilyet még úgysem csináltunk OMD vel.

Nem is gondoltam, hogy ez ezt jelenti, azt hittem ez csak egy vélemény megosztása, mert mindenki versenyezni fog majd. Nem így lett, de még szerencse, hogy oda tettem a jelölést, és nem a sima fellépési lehetőséghez. Meg egyébként is, a kengyeli szervezőség csupa jó arc.

A nyeremény egy fellépési lehetőség a budapesti Crazy Mamában. Erről lehet már tudni konkrétumokat?

Természetesen, a Bandák Csatája után néhány nappal meg is kaptuk az infókat, hogy mik a lehetőségek: A Battalion és a Crossholder zenekarok társaságában metálkodhatunk a CM-ban, november 12-én. Köszönet érte az illetékeseknek!

Mennyire tudtatok eddig kimozdulni Szolnok vonzáskörzetéből? Tudom, hogy nem egyszerű...

Ez idáig kétszer történt ilyen, ebből egy ez a kengyeli dolog volt, előtte néhány héttel Martfűre volt szerencsénk ellátogatni egy művházas koncert keretein belül. Meglepett kicsit, hogy mennyi embert megmozgattunk (értsd: 60-70 fő :D) a városban teljesen ismeretlenként. Ez a nézőlétszám egyébként saját szakállra szervezett klub bulikon szerintem jónak számít, eddigi tapasztalatok alapján ilyen, viszonylag új és alig-hírű zenekarnak. Megtisztelő. Szolnokon persze már csak a kollégák és ismerősök jóvoltából sem üres helyeknek adunk koncertet, de mindig meglep a sok ismeretlen arc is, akik kíváncsiak ránk. Az első lépcsők, ugyebár.

Nyáron és ősszel merre fogtok előfordulni?

A nyár hátralévő részében egy lekötött bulink van összesen, ez pedig a görbeházi Agrock Fesztivál nagyszínpadán fog bekövetkezni, július 30-án. Nem fix dolgokat nem érdemes puffogtatni, akinek sikerült felkeltenünk az érdeklődését, vagy már ismer minket, az megtalálja az éppen szerveződő bulik dátumait/helyszíneit a zenekar "hivatalos" facebook felhasználóján keresztül (Overmydawn Heterocore). Igyekszünk persze koncertezni, ahol csak lehet és érdemes (a technikai feltételek sokszor alá tudják ásni a bulikat, és ezekből érdemes tanulni), viszont ez is tapasztalat; érdemes helyi szinten elkezdeni az építkezést, és faluról falura birtokba venni a nagyvilágot... de első körben legalábbis a megyét :)

Köszönöm az interjút!

Andrea

Címkék: interjú