Orphaned Land: Live At The Reading 3. Tel-Aviv 2 DVD+CD (2011)

Egy koncert DVD annál jobb, minél inkább vissza tudja adni az adott koncert hangulatát, de ahhoz képest, hogy egymás után jelennek meg a zenekarok élő fellépéseit megörökítő anyagok, kimagaslóan, a fentebb írt kitételnek minden ízében megfelelő cucc meglehetősen kevés van. Az Orphaned Land esetében viszont éppen az következett be, hogy a Club 202-ben adott és jelenlétemben lezajlott buli minduntalan összahasonlítódott általam a koncert előtt nem sokkal beszerzett tel-avivi fellépésüket megörökítő DVD-vel. Na, hát annyira jó ez a koncertfilm, hogy az élő előadás, elvileg semmivel nem pótolható élményét is bizony elfakította. (Meg persze az sem használt nekik, hogy ez az átok Myrath lejátszotta őket a színpadról.)

Nekünk, akik jobbára abban szocializálódtunk, hogy arrafelé a föld-föld típusú rakéta a legkifejezőbb közvetítő eszköze a kultúrák közötti békétlen együttélésnek, a társas érintkezést pedig hol éles, hol gumilövedékkel, hol utcakövekkel tudják le, egy egészen új ismeretet szerzett az izraeli csapat. Már a koncertbeszámolómban is írtam, hogy nem lehetett nem észrevenni azt a határtalan cimboraságot, ami a muszlim és zsidó metalheadek között kitört. Hát nem aranyosak? (Az egyik muzulmán és Myrath, a másik zsidó és Orphaned Land. Na, melyik melyik?)

A koncert kimondottan és kimondatlanul is a zene feltétlen egyesítő erejének szellemében zajlik, tomboló, hangosan éneklő tömeg előtt. Én eddig fáztam kicsit Tel-Avivtól, főleg mióta Steiner Kristóf önjelölt médiaceleb arról áradozott, hogy milyen jó hely az, ahol szinte mindenki meleg (ő mondta, így, én más szót használok), de most a koncertteremből nézve tuti kis helynek látszik.

Rengeteg vendégzenész, autentikus zsidó-arab népzenei dallamok és hangszerek, meg jó sok metal, mert mégiscsak ez lenne az egész hangos összejövetel alfája és omegája, mint ahogyan az is. Tökéletes kameramunka, tökéletes hang és előadás, nagyon jó muzsikusok, egy karizmatikus frontember, akit a cikk megírása után Nobel-békedíjra terjesztek. Mi kell még? Ha még van lehetőség, írjatok a Jézuskának. Ennek még Ő is különösképpen fog örülni (van a történethez némi kapcsolódása), és majd meglátjátok, igyekszik is teljesíteni.

Túrisas

Címkék: dvd