Psychework: The Dragon's Year (2016)

y_75.jpg

Kiadó:
Ranka Kustannus

Honlapok:
www.psychework.com
facebook.com/psychework

Emlékszik még valaki a fiatal finn, Maiden-mániás gép-emberekre (Machine Men)? Még nevüket is Bruce Dickinson "The Chemical Weeding" című albumának egyik száma ihlette. Összesen három lemezük jelent meg, az utolsó, a "Circus Of Fools" már kifejezetten ígéretes és kiforrott anyagnak bizonyult, még akkor is, ha a magából igazi hangorkánt kibocsátó hobbit-termetű énekes, Toni Parviainen se nem képes, se nem hajlandó kilépni Dickinson árnyékából. De miért is tenné? Kényelmes és tiszteletreméltó hely az.

Hiába fogadták egészen jól a kritikusok a "Circus Of Fools"-t, az album megjelenését követően hosszú szünet következett, majd 2011 februárjában a tagok végképp beadták a kulcsot. Számomra is csak most derült ki, hogy Toni Parviainen és J-V Hintikka gitáros ellenben nem adták föl végleg. Ilyen-olyan vendégszereplések után végül egy új együttes megalapítása mellett döntöttek, ez lett a Psychework, amely hasonló heavy/power fölfogásban játszik ugyan, de már sokkal kevésbé maidenesen, sőt enyhe, itt-ott nyomokban tetten érhető progresszivitással (pl. változatosabb ritmika, fuvola a "Keep The Flame"-ben, "vonósok" a "Barricades Won't Fall"-ban stb.)

A minősíthetetlenül primitív borítóval majdnem sikerült észrevétlenül átrepülniük a radarom alatt, de végül virtuálisan csak nyakon csíptem a kis, föltörekvő fiatal finn zenekarokat (pl. Arion) támogató kiadónál megjelent albumot. Nem túl hosszú, összesen kb. 45 perc muzsikát (nyolc nótát) tartalmaz a "The Dragon's Year". Sajnos annak a véleményemnek vagyok kénytelen hangot adni, hogy amennyire figyelemreméltó énekes, annyival kevéssé kiemelkedő zeneszerző Parviainen. Mindazonáltal találhatunk itt néhány szórakoztató szerzeményt (pl. "Barricades Won't Fall" és "Tear Of The Phoenix"). Amondó vagyok: kár lenne engedni, hogy Parviainen tehetsége elkallódjon, veszendőbe menjen. Igazán megérdemelné, hogy valami nagyágyú fölfedezze és katapultálja a nemzetközi hírnév felé (mint tette azt nemrég pl. Blackmore a chilei Ronnie Romeróval). Simán beférne az Angrába, de ha Dickinsonnal – ne adj' Isten! – történne valami, akár a Maidenbe is!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika