Randy Brecker: The Brecker Brothers Band Reunion CD+DVD (2013)

y_199.jpg

Kiadó:
Musicus Records

Honlapok:
www.randybrecker.com
facebook.com/RandyBrecker

Tekintve, hogy ez alapvetően egy hard rock/heavy metál-orientált kritikai oldal, csak óvatosan szabad adagolnom a jazzes kiadványokról szóló beszámolóimat, hogy ne haragítsam magamra sem az elkötelezett true metal-rajongó kollégáimat, sem a határozott műfaji érdeklődéssel ide "látogató" olvasókat. Egyszer-egyszer azonban tényleg kikívánkozik belőlem a fúziós muzsika iránti rajongásom, ami (ahogy öregszem) egyre jobban elhatalmasodik rajtam. Álljon hát itt most személyes zenei érdeklődésem fejlődésének (elborulásának) újabb állomásaként egy Randy Brecker lemez! (Ide kívánkozik a kedvenc Far Side "karikatúrám" magyar fölirattal.)

farside.jpg

Egy ortodox jazz rajongónak persze nem kell bemutatni Randy Breckert, a híres-neves Brecker Brothers közül a trombitást (Michael tesó a szaxit nyüstölte 2007-es idejekorán bekövetkezett haláláig). Ez a két philadelphiai fúvós zseni annyi világraszóló nagy muzsikussal játszott már együtt, hogy azt fölsorolni szinte képtelenség. A jazz igazi óriásai mellett blues és rock előadókkal is rendszeresen játszottak együtt, és a testvérpár saját formációja is igazolja műfaji nyitottságukat, hiszen a '70-es évek közepétől aktív Brecker Bros. alapvetően jazz rockot játszott blues, hard bop, funk, r'n'b és világzenei hatásokkal.

A recenzió tárgyát képező CD+DVD kombó egy új stúdió albumot tartalmaz 11 dallal, valamint egy olyan koncert DVD-t, amit a híres New York-i Blue Note Jazz Clubban rögzítettek. Az anyagot Randy a leukémiában elhunyt testvére, Michael emlékének dedikálta, a CD-n szerepel is egy "Elegy For Mike" című szerzemény. Az "alapzenészek" mellett rengeteg vendég is muzsikál a CD-n, pl. Dean Brown, Adam Rodgers, Mike Stern, Mitch Stein gitáron, David Sanborn és Ada Rovatti szaxofonon, Dave Weckl és Rodney Holmes a dobokon...

A DVD-n összesen kilenc szám kapott helyet, régi és új nóták vegyesen. Hogy ez igazából mennyire élő műfaj, azt jól mutatja, hogy a koncert ihletettebbnek, feszesebbnek tűnik a stúdiófölvételnél. Dave Weckl (az egyik legmuzikálisabb dobos, akit ismerek) és Mike Stern (egy legendás gitáros elképesztően retkes gitárral) közreműködése igazi bónusz, és Randy Brecker felesége, Ada Rovatti is fantasztikus munkát végez, pedig a szegény Mike Brecker által hátrahagyott űrt nem könnyű betölteni. Nem fűzöm tovább: a fúziós világ színe-java látható/hallható itt top formában. De jó is lenne ilyesmit itthoni jazz klubok műsorán látni!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika