Coldspell: Out From The Cold (2011)

Kiadó:
Escape Music

Honlap:
myspace.com/coldspellsweden

Képzeltem egy világot magamnak... Egy igazságosabb világot, talán egy parallel világegyetemben, ahol a rádiókban és a bárokban nem igénytelen gépzene szól, hanem a hangosabb vendégek dögös rockbandák slágereit üvöltik, miközben még a csendes duhajok is megállás nélkül bólogatnak a zene ritmusára. Azután általában arra ébredek, hogy nyáláztatta párnám kényelmetlenül begyűrődik a fejem alá, vagy irgalmatlanul kell pössentenem...

Sajnos ez az alternatív valóság legföljebb egy jól eldugott féregjáraton keresztül érhető el, de az biztos, hogy svédek ott is vannak, mert a dallamos rockzenének ők a koronázatlan királyai. Már többször elmélkedtünk itt a miérten: népzenei gyökerek, zeneoktatás, ABBA kultusz??? Bármi is legyen az oka, ezek a vikingek piszkosul értik a dolgukat. Most úgy látszik, a széljárás is újra kedvez nekik. Néhány évvel ezelőttig a "Europe" vagy a "Final Countdown" pl. szitokszavaknak minősültek, ma meg boldog-boldogtalan, nagypapi, bakfis unoka The Poodles koncerten ereszti ki a gőzt a hétvégén, hétközben meg a reneszánszát élő Treat legújabb lemezét szerzi be kiskeráron.

A sokat tapasztalt öregfiúkból verbuválódott Coldspell jó érzékkel ismerte föl ezt a tendenciát. 2009-ben már jelentkeztek egy anyaggal (Infinite Stargaze), amiről csak azért nem írtam, mert efemer (múló) jelenségnek tűnt az egész, de az új album bebizonyította, hogy Michael Larsson gitáros és csapata komolyan gondolják. Nem a '80-as évek iránti szolgalelkű nosztalgia hajtja őket (mint egyes retro irányzatokat), mert modern, friss a megszólalás, ahogy az a 21. század második évtizedéhez illik.

Az "Out From The Cold" talán még jobban is sikerült, mint elődje; a "Heading For Tomorrow" pl. remek kis sláger. Bár a Coldspell nem lesz hivatkozási pont a későbbi generációk számára, az biztos, hogy a biztos hangszerkezelés és a kimagasló dallamérzék (ha a dögös, tiniszíveket megdobogtató kinézet nem is) méltó képviselőivé teszi őket annak a mozgalomnak, amelyik a dallamos, rádió orientált rockzene megtépázott becsületének helyreállításáért küzd.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika