Anubis Gate: Anubis Gate (2011)

Kiadó:
Nightmare Records

Honlapok:
www.anubisgate.com
myspace.com/anubisgate

A dán progresszív metál élbolyának jeles képviselője, az Anubis Gate utoljára 2009-ben jelentkezett új lemezzel (itt). Tavaly azonban - miután majdnem egy egész albumnyi anyagot gondosan megírtak - váratlanul kilépett Jacob Hansen énekes (Beyond Twilight), aki nem mellesleg producerelte is a bandát. Az elképedt tagok mégsem zuhantak mély depresszióba, gyorsan találtak egy új kiadót Minneapolisban, Lance Kingnél, majd a mikrofon elé léptették Henrik Fevre bőgőst, akinek hangja nem sokban különbözik Hansenétől és régebben is sokat vokálozott.

Hansen ide vagy oda, a képlet semmit sem változott: a kutyafejű Anubis kapuján keresztül továbbra is a korai Queensryche szelleme jár kísérteni (számomra a QS idei albuma végképp bebizonyította, hogy az az entitás, amelyik az "Empire"-t alkotta már nincs az élők sorában). Ez a jótékony szellem, csak hogy összezavarjon minket, olykor a Crimson Glory és a Fates Warning hangján szólal meg. Ez nem zárja ki, hogy a dánok rendelkeznek önálló, modern hatásokat is sikeresen integráló zenei arculattal, sőt már egy rövid belehallgatás után is legott rájön az ember, hogy Anubis kapujának küszöbén áll. Szokatlan, nem éppen slágerorientált, kórusokkal gazdagon megtámogatott dallamvilág jellemzi őket, amit kóstolgatni kell egy ideig, hogy kibontakozzanak sajátos ízei.

Szerencsére a megszólalás most talán kevésbé műanyag, bár a teltebb hangzás érdekében továbbra is előszeretettel alkalmaznak szemplereket, elektromos kütyüket. A váratlan komplikációk ellenére a hangulat sem olyan borongós, mint az utóbbi lemezen. A fiúk megmutatták Hansennek, hogy nélküle is boldogulnak, és ez valóban dicséretes, de amondó vagyok, hogy a 2007-es "Andromeda Unchained" albumot még mindig nem sikerült túlszárnyalniuk... főleg ami a lemezborítót illeti.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika